понедељак, 26. септембар 2016.

Promocija romana "TI I JA, ANĐELA" Vladimira Arsenijevića


 
 
Sreda, 28. septembar 2016. u 19:00
Dom omladine Beograda, sala Amerikana
 
Učestvuju: Vladimir Arsenić, književni kritičar; Branko Rosić, novinar i pisac i Vladimir Arsenijević, autor
Vodi: Dejana Milović-Buha
Nakon promocije autor će potpisivati knjige, a u nastavku programa studenti druge godine glume u klasi profesora Ivana Jevtovića na Fakultetu dramskih i filmskih umetnosti "Sinergija" Univerziteta Singidunum izvešće predstavu "U potpalublju", po dramskom tekstu Damira Vijuka.


"Često pomislim kako si se u mom životu pojavila upravo onda kada si mi bila najpotrebnija. Možda sam te zato i zavoleo toliko, Anđela?"

Zima i proleće 1992. godine. Ljudi i dalje nestaju - beže iz zemlje, umiru u njoj ili ginu u ratovima u kojima Srbija ne učestvuje. Usred košmara i očajničkog zavaravanja da novih ratova neće biti, Anđela je majka koja se suprotstavila heroinu, a pripovedač koji nam ne otkriva svoje ime pokušava da se nosi s teretom očinstva i egzistencijalnog beznađa. Anđelina uskomešanost, prinudni život s roditeljima, prijateljstva koja nestaju i sveprisutnost smrti postaju nesnosni - čini se da će stradati i sama ljubav. Pokušaji da se ljubav očuva u užasnim okolnostima izgradiće potresnu priču o životu u grotlu zla ranih devedesetih.


Vladimir Arsenijević (Pula, 1965) objavio je prvi roman "U potpalublju" (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima) 1994. godine. Za tu knjigu dobio je Ninovu nagradu za roman godine. Roman "U potpalublju" preveden je na dvadeset jezika, dok je istoimena pozorišna predstava po motivima ovog kultnog romana devedesetih nagrađena Sterijinom nagradom 1997. godine. Sledeći Arsenijevićev roman "Anđela" – drugi deo ciklusa Cloaca Maxima – objavljen je 1997. godine. Posle boravka u Meksiku (maj 1999. – septembar 2000), Arsenijević 2000. godine objavljuje knjigu "Meksiko – ratni dnevnik". Ilustrovani roman "Išmail", koji je nastao u saradnji s Aleksandrom Zografom, objavljen je 2004.

Njegova peta knjiga, roman "Predator" koji je dobio Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije, izlazi 2008. Godine 2009. objavljuje zbirku eseja pod nazivom "Jugolaboratorija". Potom, 2011. objavljuje svoju sedmu knjigu, ilustrovanu novelu "Minut – put oko sveta za 60 sekundi", koja je nastala u saradnji s Valentinom Broštean. Roman "Let" (Laguna, 2013), objavio je u nekoliko izdanja, a 2014. godine izlazi njegova zbirka pripovedaka pod nazivom "Ovo nije veselo mesto". Godine 2016, nakon reizdanja Arsenijevićeve prve knjige, "U potpalublju", Laguna objavljuje i roman "Ti i ja, Anđela", rimejk romana "Anđela". Godine 2000. Vladimir Arsenijević pokrenuo je izdavačku kuću Rende u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je Udruženja Krokodil, najpoznatijeg po regionalnom i međunarodnom književnom festivalu Krokodil i izdavačke kuće za audio-knjige Reflektor, a kolumne i eseje redovno objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Živi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар