четвртак, 1. септембар 2016.

Finale Koncerata na Zidiću za ovo leto: Ice Cream Man i Vizelj za vikend na Platou Milana Mladenovića



U petak, 02. septembra od 20 časova na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda koncert će održati Mića Luković, koji kao „one man band“ nastupa pod umetničkim imenom Ice Cream Man. Naštimovan prema sopstvenim standardima, svojom svirkom parira bilo kojem velikom i bučnom bendu. Osim vokala, on svira gitaru, harmoniku, perkusije: bas bubanj, stomp box i hi hat, a donosi nam stari zvuk delta bluza, ogoljen na potpuno moderan način i sveden na svoje osnove.


Tim povodom razgovarali smo sa Mićom Lukovićem, „one man band“ koji nastupa pod umetničkim imenom Ice Cream Man. 

Kako je došlo do odluke da se iz sastava Long Noses oprobate kao „one man band“?

Jednostavno, bend Long Noses nije ispunjavao moja očekivanja. Za svojih 7 godina postojanja, Long Noses je snimio jedan album “Too Long To Suck”  koji i nije predstavio bend u najboljem svetlu. Slabo je bilo sredstava da se to usnimi kako treba. Nadao sam se da ćemo to ispraviti drugim albumom, ali se sve svelo na čekanje, iz čega je opet proistekla moja potreba da se bavim muzikom na malo drugačiji način.

Nedavno ste objavili prvi solo album „Soul’s Walk“ - recite nam nešto više o tome kako je protekao rad na njemu. Kakvi su Vaši dosadašnji utisci, kao i reakcije publike?

Album  Souls` Walk je urađen u rekordno kratkom vremenskom periodu, a to je verovatno proisteklo iz moje potrebe da osetim da radim nešto po pitanju muzike. Do sada sam zadovoljan pozitivnim reakcijama na sam album, ali mislim da će on tek dopreti do ušiju publike. U svom stvaralaštvu imao sam i pomoć prijatelja, najviše oko tekstova. To su Aleksandar Stojšić i Miloš Ristivojević. Na albumu se pojavljuju i gosti na dve numere – vokal Hana Vučićević, violina - Srđan Stojanović, i klavir - Boris Eftovski.

Donosite nam zvuk delta bluza sveden na kombinaciju sirovog bluza i starinskog folka – koji uzori su uticali na Vaše stvaralaštvo?

Pa, ne znam, ja slušam baš mnogo muzike. Po mom mišljenju, da bi umetnik izvukao iz sebe nešto drugačije, on ne sme da podlegne previše pod uticaj tih tzv. uzora. Mogu pokušati da izdvojim nekoliko: Mississippie John Hurt, Robert Johnson, Townes Van Zandt, Bob Dylan, Tony Joe White…



Završnu svirku u okviru popularnog serijala Koncerti na Zidiću ovog leta održaće bend Vizelj, u subotu 03. septembra od 20 časova na Platou Milana Mladenovića. Jednostavan i prepoznatljiv zvuk koji su Vizelji stvorili originalnim i ponekad grotesknim mešanjem svih mogućih žanrova od bluza i fanka do panka ima sjajne izglede da se utemelji na sceni, napisao je Boris Borojević povodom njihovog debi albuma "Naj Bolji".


Opisuju vas kao psihodelični/bluz/rok bend – da li je to definicija sa kojom se slažete?

Andrej: Da. Možda. Ne. Ima tu još momenata, dosta fanka, panka, ponegde nekih skrivenih džez momenata... Možda je najlakše jednostavno reći da sviramo rokenrol, pa koga baš interesuju te podžanrovske podele, taj nek se bavi daljim istraživanjem i popisom žanrova i podžanrova koji se mogu čuti u našem stvaranju.

U moru alterantivnih bendova na domaćoj sceni, šta vas je, po vašem mišljenju, izdvojilo od drugih? Šta je specifični muzički pečat Vizelja?

Veljko: Od drugih bendova nas izdvaja činjenica da nismo ograničeni žanrovskim granicama i da dozvoljavamo sebi eksperimentisanje i kombinovanje najrazličitijih uticaja. To je i glavna odlika benda. Trudimo se da budemo neočekivani.

Na koncertnoj promociji u aprilu ove godine, u Domu omladine Beograda, predstavili ste publici debi album „Naj Bolji“ - kakvi su utisci sa nastupa i reakcije publike na album?

Andrej: Utisci sa nastupa su fantastični! Nismo se nadali baš tolikom broju ljudi u publici. Odsvirali smo najduži nastup do sada, a reakcije publike su bile odlične! Izašlo je i nekoliko izveštaja sa tog koncerta i svi su pozitivni. Iskreno, do sada se nismo susreli sa negativnim reakcijama na naš prvi album. Ni što se tiče recenzija, a ni ovako od drugara, poznanika. Jako nam je drago zbog toga!


Nakon koncerta u Domu omladine Beograda, nastupićete i ispred DOB-a, na popularnoj letnjoj sceni na Platou Milana Mladenovića. Šta za vas znači ovaj koncert i šta pripremate za Zidić?

Veljko: Mislim da će nam ovo biti peta svirka u sklopu programa Doma omladine, uvek nam je drago da tu sviramo. Na Zidiću smo već svirali i imamo najlepša sećanja, ovaj put planiramo da nadmašimo sami sebe.

Kakvi su vam dalji planovi? Gde će publika moći da vas čuje u predstojećem periodu?

Andrej: Pravimo neke nove pesme. Trebalo bi da izađe live session koji smo snimali u studiju 3x2 u Pančevu. Snimanje spota za Mamuze je takođe u planu. Što se koncerata tiče, biće ih do kraja godine. Za datume i lokaciju, pratite našu Fejsbuk stranicu, uskoro ćemo objaviti raspored!

Нема коментара:

Постави коментар