четвртак, 15. септембар 2016.

Izložba stripa Srpske



Petak, 16. septembar 2016. od 18:00 do 20:00
Klub Doma omladine Beograda

Predstavljanje strip autora iz Republike Srpske i izdanja strip udruženja „Deveta dimenzija“ iz Banja Luke

Program u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji"  


Izložba obuhvata savremene stvaraoce stripa iz Republike Srpske raznih generacija, među kojima su: Predrag Ikonić, Vladimir Aleksić, Marko Stojanović, Milorad Vicanović Maza, Miodrag Milanović, Stevo Maslek, Dragan Pavasović, Spasoje Kulauzov, Vlastimir Mandić, Nenad Cvitičanin, Zoran Pejić, Desimir Miljić, Jovan Bratić, Dejan Šijuk, Milan Mladić, Radovan Subić, Daniel Kuzman, Milan Drča, Mijat Mijatović, Zlatibor Stanković, Danko Dikić i Nikola Matković.

Prvi put u Srbiji, biće promovisan strip album "Srbi u Prvom svjetskom ratu - Sarajevski atentat", koji se sastoji od 146 stranica A4 formata i 16 stripova o temi Prvog svetskog rata, u čijoj izradi su učestvovali autori iz Srpske i Srbije.

Predstaviće se i ostala izdanja koja je do sada pripremilo i izdalo Udruženje, a među kojima su časopis "Parabellum" i specijalno izdanje "1300 kadrova" –  autora Željka Paheka.  Strip magazin "Parabelum" broj pet, sa svojih 268 stranica, od čega 56 u boji, najobimniji je strip magazin koji je do sada izašao na prostorima bivše Jugoslavije.

U promociji strip izdanja učestvovaće autori i strip crtači: Željko Pahek, dr Nele Karajlić, Predrag Ikonić i Zoran Pejić, predsednik udruženja "Deveta dimenzija".

Udruženje "Deveta dimenzija" iz Banjaluke  je nastalo od strane grupe etuzijasta sa ciljem promocije stripa i autora iz Republike Srpske.Trenutno broji 70 članova iz svih delova Republike Srpske (Banja Luka, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prijedor, Doboj, Gradiška, Nevesinje, Višegrad, Kozarska Dubica, Srpska Kostajnica, Trebinje...) sa tendencijom porasta. Najznačajniji projekti udruženja su časopis "Parabellum" , jedini strip časopis u RS, izdanja strip albuma i redovne izložbe na kojima se predstavljaju autori.

Projekat pod nazivom „Dani Srpske u Srbiji“ pokrenut je 2013. godine u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, sa idejom da se Srbiji i njenim građanima predstavi Republika Srpska i njeni potencijali - kroz susrete privrednika, kulturno-umetničke, prosvetne i načne programe, kao i sportska nadmetanja.  U toku ovogodišnjih, četvrtih po redu, "Dana Srpske u Srbiji" u 15 gradova Srbije održaće se susreti privrednika, promocije turizma, sportski susreti uz brojne umetničke i kulturne sadržaje.

Нема коментара:

Постави коментар