среда, 28. септембар 2016.

Nova sezona u Narodnom pozorištu




Narodno pozorište počinje 148. sezonu u četvrtak, 29. septembra, predstavom „Labudovo jezero" baletskog ansambla Državnog akademskog operskog i baletskog pozorišta iz Jekaterinburga. To je najavio na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dejan Savić, v. d. direktora nacionalnog teatra. Predstava koja će pre toga biti izvedena u Nišu (27) i Novom Sadu (28), imaće pratnju Orkestra Narodnog pozorišta. Napomenuo je i to, da ova umetnička trupa pola sezone provede na gostovanjima.

Nakon što je jubilarni 50. Bitef svečano počeo u nedelju na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstavom kineskog plesnog teatra Tao predstavom "6&7" i uz prisustvo slavnog svetskog reditelja Roberta Vilsona, u okviru glavnog programa Bitefa 1. oktobra biće izvedena i predstava „Rodoljupci" u režiji Andraša Urbana. 


Savić je najavio da će prvih dana oktobra biti izvedena i baletska predstava  „Don Kihot", kao i da će biti organizovana (3. oktobra) „Sećanje na Miru Stupicu - glumicu veka" u čast slavne dramske umetnice koja je nedavno preminula.


O pozorišnoj divi te večeri govoriće njene kolege, eminetni umetnici iz pozorišnih kuća u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a koja ju je "krunisal"a za glumicu XX veka. Prisutnima će se obratiti v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejan Savić, direktorka Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Dubravka Vrgoč, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Tamara Vučković, ambasador Crne Gore u Srbiji i pozorišni reditelj Branislav Žaga Mićunivoć. dramska umetnica Mira Banjac, Renata Ulmanski, Predrag Miki Manojlović i Dragan Mićanović, reditelj Jagoš Marković, muzičar Bora Dugić, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Radoslav Zelenović. 

Tom prilikom biće prikazani inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji će podsetiti na neke od njenih antologijskih uloga. 

Narodno pozorište u Beogradu, u kojem je diva počela i zavbršila karijeru, ovim povodom pokreće inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom slavne glumice. 

Ulaz na prigodnu svečanost „Sećanje na Miru Stupicu - glumicu veka je slobodan.

Prva ovogodišnja premijera nacionalnog teatra zakazana je za 12. oktobar, a  u pitanju je Čehovljeva drama „Ivanov" u režiji Tatjana Mandić Rigonat. Ovo je njena prva režija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Narednih meseci biće postavljen i komad „Narodna drama" Olge Dimitrijević, a povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira biti postavljen „Ričard III" kojeg će režirati Snežana Trišić. Recept za dramu, koji se pokazao kao dobar ne menjaju: provereni naslovi tretirani na sasvim novi način! Zato ne čudi što su prošle godine zableželi posetu od 150 hiljada gledalaca! Sada je lestvica podignuta naviše.

Do kraja godine biće organizovan i festival posvećen Šekspiru, kao što su, već, organizovani u čast Branislava Nušića i Jovana Sterije Popovića. Tom prilikom na sceni Narodnog pozorišta biće izvedeni svi Šekspirovi komadi koji se igraju u pozorištima u Srbiji.  U novembru, tačnije 22, na Dan pozorišta kompletiraće Pučinijev triptih, delom iz poznog umetnikovog stvaralaštva „Đani Skiki"

Opera Narodnog pozorišta donosi premijeru Verdijeve „Moći sudbine", dok Balet priprema „Žene u D molu". Tendencija je da bude što više zastupljeno domaće stvaralaštvo. 


Narodno pozorište je gostovalo, ali i ugostilo značajna umetnička imena. Na kraju nam se gospodin Savić i požalio. Narodno pozorište ima repertoar za celu sezonu 2016/17, ali nema Upravni odbor koji bi sve to odobrio. Nada se da će se ovo, sa dolaskom novog ministra kulture rešiti u što kraćem roku. Da potsetimo, na rukovodeću poziciju nacionalnog teatra nije postavljen niko i posle četiri godine i posle četiri neuspešna konkursa.


Za to vreme, Drama Narodnog pozorišta gostuje u Osjeku (28. Septembra) sa predstavom „Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandre Dime Sina, a u režiji Juga Radivojevića. Autor adaptacije je Željko Hubač, a dramaturg Spasoje Ž. Milovanović. Scenograf je Boris Maksimović, kostime je izradila Bojana Nikitović, a muziku je komponovao Kornelije Kovač.
 
U glumačkoj podeli nastupaju Marija Vicković (Margarita Gotje), Miloš Bikovič (Arman Dival), Nebojša Dugajlić  (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Aleksandar Đurica (Gaston Rije), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir  Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).

Ovde  možete pogledati repetoar Narodnog pozorišta za OKTOBAR.

Нема коментара:

Постави коментар