четвртак, 1. септембар 2016.

Andrićeva nagrada Vuletu Žuriću za zbirku „Tajna crvenog zamka“



Zadužbina Ive Andrića saopštila je da je ovu uglednu nagradu za 2015. godinu dobio Vule Žurić za knjigu priča „Tajna crvenog zamka“, u izdanju Lagune.

Žiri u sastavu Aleksandar Jovanović (predsednik), Petar Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov doneo je odluku jednoglasno, sa obrazloženjem da Žurićevu zbirku karakteriše samosvesno oslanjanje na vrednosti izabrane književne tradicije i aktiviranje modernih književnih postupaka u izgradnji uverljivog i prepoznatljivog pripovednog sveta.

Andrićeva nagrada tradicionalno se dodeljuje svake godine, na osnovu Andrićeve testamentarne volje, za najbolju priču ili zbirku priča na srpskom jeziku, od 1975. godine.

Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Bora Stanković, Petar Kočić, Tito, Vladimir Nazor, Šaban Bajramović – samo su neki od junaka nesvakidašnje zbirke priča u prepoznatljivom pripovedačkom maniru Vuleta Žurića. Ona potvrđuje piščevu sposobnost da na malom prostoru izgradi uverljive književne svetove sazdane na ruševinama naše nedavne prošlosti, u kojima bezuspešno tražimo kamen temeljac za svetliju budućnost. Tako mnoge poznate ličnosti u srpskoj povesnici XX veka postaju pouzdani svedoci neobične stvaralačke energije Vuleta Žurića i potvrđuju posebnost njegovog autorskog glasa, a čitalačkoj publici priređuju vrhunsku književnu predstavu.

Нема коментара:

Постави коментар