четвртак, 22. септембар 2016.

Saopštenje Grafičkog kolektiva povodom "slučaja" poslastičarnice umesto galerije „Grafički kolektiv”




 Dragi naši prijatelji novinari, 

Od petka, 2. septembra, tekstom u Večernjim novostima („Sumrak galerije“) „duh je izašao iz boce“ i najavljen je problem u kojem se nalazi Grafički kolektiv.

O čemu se radi?

Postojeća situacija rezultat je procesa restitucije. Preciznije, prostor u kome se nalazi Grafički kolektiv od 1949. godine (enterijer je delo arhitekte Peđe Ristića) vraćen je naslednicima porodice Ninčić - REŠENJEM Agencije za restituciju (17.7.2015). Potpisan je ugovor između vlasnika i Grafičkog kolektiva kojim je garantovano da naredne tri godine (do 18.7.2018) možemo ostati u istom prostoru. Njihov advokat i Poslovni prostor obavestili su nas o novoj situaciji tek decembra meseca.

Ovaj ugovor je prestao biti validan ovog leta kada su vlasnici prodali prostor firmi Feniks Slatka kuća d.o.o, sa Zlatibora. Za ovu promenu smo saznali i iz elektronskog pisma koje su nam novi vlasnici poslali, a sa namerom da se produži ugovor o zakupu.

Obrt situacije nas je zatekao jer smo očekivali - po etičkom principu - da će naslednici prvo nas obavestiti u vezi sa prodajom. Drugi pravni lek je, u tim procesima, da država Srbija ima pravo preče kupovine.
Kako ste i vi dugogodišnji prijatelji naše kuće i pored umetnika učestvujete u afirmisanju programskih delatnosti Grafičkog kolektiva vaša podrška, u ovom kontekstu, mnogo znači.
Želja umetnika i šire kulturne javnosti je da Grafički kolektiv ostane u ovom prostoru, ako je ikako moguće. Ako pravno to nije izvodljivo, sledeći korak je potraga za novim prostorom u kome ćemo nastaviti našu delatnost.

Ceneći vaše profesionalne aktivnosti i entuzijazam kojim doprinosite medijskoj afirmaciji i zajedno sa nama gradite identitet Grafičkog kolektiva, ovom prilikom bismo želeli podršku šire javnosti i adekvatnu medijsku propraćenost, uz nastojanje da se shvati i ceo kontekst našeg problema.

Takođe, iskreno želimo da u narednom periodu – o aktuelnom pitanju budućnosti Grafičkog kolektiva - naša saradnja doprinese rešavanju ove situacije objektivnim izveštavanjem, a u cilju očuvanja profesionalnog integriteta Grafičkog kolektiva. 

Očekujemo i nadamo se da ćemo zajedničkim delovanjem ostvariti najbolje rešenje Slučaja Grafički kolektiv u ovoj nezavidnoj situaciji.

Sve informacije o istoriji i aktivnostima Grafičkog kolektiva možete naći na našem sajtu ili dobiti kod nas u Galeriji.

Srdačan pozdrav

prof Branimir Karanović
Predsednik upravnog odbora Grafičkog kolektiva

Нема коментара:

Постави коментар