четвртак, 8. септембар 2016.

Festival muzičkog filma "PARALELNE VIZIJE" od subote u Domu omladine Beograda


 
Potpuno nov i osvežavajući međunarodni Festival muzičkog filma „PARALELNE VIZIJE“, počinje u subotu 10. septembra u Velikoj Sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19č, projekcijom dokumentarnog filma “Rokabili svet” (It’s a Rockabilly World, 2016)

Rokabili je specifičan supkulturni fenomen čiji se protagonisti ponašaju i žive na način kako se to radilo pedesetih godina 20. veka. “Rokabili svet” vodi nas iza fasade fenomena, i kroz priču o nekim od najživopisnijih aktera ovog pokreta daje uvid u srž njegovog života. Režiju potpisuje Brent Haf (Brent Huff), a u ovom dokumentarcu o rokabili sceni u Americi, ima i Srbije i Beograda, zahvaljujući Đorđu Stijepoviću, jednom od najuspešnijih kontrabasista na aktuelnoj svetskoj i američkoj rokabilli sceni.

“Los Anđeles je Meka za rokenrol muziku, pa i za rokabili. Ta estetika pedesetih ovde nikad nije izašla iz mode. Svirki ima skoro svaki dan.”, kaže Đorđe. Interesantno je da u ovom ostvarenju dominira muzika njegovog beogradskog benda Atomic Sunset: “U filmu se čuje čak pet pesama sa našeg prvog (i za sad jedinog) albuma Hot Rods & Pin-Ups: Hot Rod Cat, Proud Hawk, Behind the 8-ball Man, Train in Vain i naslovna numera Hot Rods & Pin-Ups. Režiser filma Brent Haf me je pitao da mu pošaljem neke moje pesme koje bi dobro legle u film. Dao sam mu naš album. On se oduševio raznolikošću stilova i pesmama i skoro pola albuma uključio u film.”, ističe Stijepović.

Iste večeri, od 21č u Sali Amerikana Doma omladine, kao deo PARALELNIH VIZIJA, u organizaciji Bad Music for the Bad People, biće održan koncert legende američke garažne rok scene Tav Falka (Tav Falco) i njegovog benda Panther Burns. Kao domaća podrška nastupa VIS Limunada. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 1500 dinara, dok će na dan koncerta cena iznositi 1800 dinara.

Festival PARALELNE VIZIJE zajednički organizuju Dom omladine Beograda, Paralel – Beogradski Festival Subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Cena ulaznice za filmske projekcije je 250 dinara i prodaju se na Blagajni DOB.

Kompletan program festivala:
http://www.domomladine.org/filmovi/lat/festival-muzickog-filma-paralelne-vizije // http://www.paralel.rs/36-novosti/256-program-paralel-vision-2016



IZ UVODNE REČI SELEKTORA:

Festival „Paralel Vision“ u svoj koncept uključuje dokumentarne i igrane filmove, i to sve one koji na bilo koji način, posredno i neposredno, imaju veze s muzikom. Namera je da se ide u širinu, i da se predstave filmovi koje s muzikom povezuju različite niti. Tako u ovom svom prvom izadnju Paralel Vision ima i jedan konvencionalan biografski film (Tim Maja), kao i jedan nekonvencionalan (Nina). Ima jedan 'produženi video spot' (Uništeno srce) i jedan tipičan mjuzikl (Urbana porodica), jedan pravi coming-of-age s rokenrol pozadinom (Spajk Ajland) ali i dva filma čija se povezanost s muzikom iskazuje na posve drugačiji, rekli bismo i originalan način. To su Hunky Dory, svojevrsna igrano-filmska adaptacija legendarnog albuma Dejvida Bouvija, te Uzvodna boja, čije su slike i zvuci, kako je to već po premijeri primećeno, organizovani po principima muzike, uključujući „upotrebu repeticije, ritmičke strukture i antifonije". I pri izboru dokumentarnih filmova načinjen je sličan pokušaj. Ima tu i istorije (Dobra stara Frida) i političke istorije (Zvezde iza gvozdene zavese), ima i socijale (Filharmonija s deponije) i aktuelnih dešavanja (Moraće prvo da nas ubiju), te fenomenologije stila života (Rokabili svet) i novih muzičkih pokreta (Favela fank, pogled iznutra).“ ističe Dragan Petović,

Na isti način je vođeno računa da izabrani filmovi ne budu samo oni koji su 'miljenici festivala' i kritičara, već i oni koji su izazvali, kako se to uobičajeno kaže, kontroverze. Tako je tu i širom sveta nagrađivana „Filharmonija s deponije", i „Uzvodna boja" kultnog reditelja Šejna Karuta koji kritika naprosto obožava, ali i „Nina", najpre iskasapljena a onda i sahranjena od strane te iste kritike.
Naravno, ima tu i nedostataka, kao što ih ima verovatno na svim počecima ove vrste. Verujemo da će ih već dogodine biti manje, a da će ponuda filmova biti veća i, u muzičkom smislu, sveobuhvatnija.
Dotle, gledajte filmove koji će vas nadahnuti i podstaći da pričate o njima.

Нема коментара:

Постави коментар