четвртак, 22. септембар 2016.

„Vavaldianno“ na desetogodišnjucu rada Kombank arene


SPOJ MUZIKE I VRHUNSKE TEHNOLOGIJE




Kao najveći i najsavremeniji objekat ovog tipa u Srbiji i u regionu, Kombank arena se tokom deset godina ustoličila kao lider u organizaciji događaja različitog tipa i veličine. Upravo zbog toga, desetogodišnjicu rada obeležava sa jednom od trenutno najatraktivnijih svetskih senzacija, 3D spektaklom “Vivaldianno”!

Publika u Srbiji jedna je od prvih u Evropi koja je imala priliku da vidi ovaj događaj koji po svojim audio-vizuelnim tehnologijama spada u rang vrhunskih multimedijalnih performansa. Svetla, zvučnici i video ekrani, čine ovaj događaj ekvivalentnim sa koncertima najvećih zvezda muzičke scene čime "Vivaldianno" više nalikuje na rok spektakl sa specijalnim efektima.

 
Pred očima publike na specijalnom platnu ispred muzičara, dimenzija 15 puta 8.5 metara, smenjivali su se vizuelni efekti, a iza muzičara, dužinom zadnje ivice bine, formiran je LED ekran visoke rezolucije visine 4.5 metra i širine 10 metara.

Utisak 3D animacije koju je radio poznati, višestruko nagrađivani, japanski umetnik Kosuke Sugimoto, bio je pojačan i neverovatnom količinom najrazličitije scenske rasvete.


Scenu ispunjavali su gudači i rok muzičari koji legendarne Vivaldijeve kompozicije, među kojima i "Četiri godišnja doba", predstavljaju u modernom, dinamičnom aranžmanu. Njima  se na sceni pridružuju i baletski umetnici i naši istaknuti glumci kao naratori.

Radnja prati životni put Antonija Vivaldija (1687-1741.), baroknog kompozitora i violinistu, od rođenja u Veneciji, gradu ogledala, preko dečaka crvene kose i lošeg zdravstvenog stanja, do želje roditelja da postane sveštenik, magičnog ogledala koji mu kroji sudbinu, ljubavi koja ga proganja, i njegove manijakalne potrebe da stvara pa sve do njegovog kraja.



Njegov opus obuvata 417 koncerata za solističke instrumente i orkestar, 61 končerto grosso, 23 simfonije, 46 opera (npr. L'Olimpiade), 38 kantata, oratorij Juditha Triumphans i duhovnu muziku. Najpoznatija su njegova „Četiri godišnja doba“, u kojima su savršeno tonski slikani detalji iz prirode. Iako je komponovao mnogobrojna muzička dela i zaradio mnogo novca ipak je na kraju umro kao siromašan čovjek u Beču u 63. godini života. Posle smrti pao je u totalni  zaborav, a tek 1926. godine počinje da se na pravi način verifikuje njegovo muzičko delo.

Muzičari su sjajno izveli svoj deo, svetla su bila perfektna, jedino me je animacija razočarala. Vidi se da su je radili Ćesi, Italijani bi to sasvim drugačije, i primerenije, bar mom ukusu uradili. 




Idejni tvorac VIVALDIANNO show-a je češki producent, rock pijanista i kompozitor, Michal Dvořák. Autor libreta je češki muzičar, scenarista i dramski pisac Tomas Belko. 3D animacije osmislio je i kreirao poznati japanski umetnik, reditelj i animator Kosuke Sugimoto koji trenutno radi u studiju Eallin animacije. Vivaldianno orkestar čini međunarodni tim umetnika: proslavljeni gudački kvartet Herold kvartet, gitarista, aranžer i majstor zvuka Jiri Janouck, violončelistkinja Terezie Kovalova; Carlo Zeggara iz Perua i Vlado Urlich (Španija) na perkusijama i fruli kao i bubnjar Martin Kuzma.


Ovaj jedinstveni 3D koncertni događaj odlikuje:

• Muzika, filmske projekcije i 3D animacije, savremeni ples i naracija koja donosi uzbudljivu priču o nadanjima i gubicima Antonija Vivaldija, genija baroka.

• Barokna muzika u modernim aranžmanima u spoju sa savremenim zvukom i energijom

• Muzičke bravure virtuoza.

U junu 2015. godine VIVALDIANNO je krenuo na koncertnu turneju nakon rasprodatih nekoliko koncerata 02 Arene u Pragu. Na osnovu ovog uspeha, sledi svetska turneja sa lokacijama u Brazilu, Argentini, SAD, Meksiku, Nemačkoj, Mađarskoj, Rusiji, baltičkim zemljama kao i Japanu, Južnoj Koreji, Kini i Engleskoj.


Kao svojevrsna predigra ovom magičnom događaju, uprava Kombank arene priredila je prigodan koktel povodom deceniskog jubileja. Za deset godina organizivala je preko 450 događaja: blizu 100 sportskih manifestacija, preko 210 koncerata, 40 programa porodične zabave i uz brojne održane  sajmove, konferencije, izložbe, kongrese… Godišnje kroz Arenu prođe oko 600 hiljada ljudi a do sada je u njoj bilo više od 6 miliona posetilaca! 


Brojni šampionati i priznanja osvojeni su upravo pod svodovima Arene! Srbija je postala evropski šampion u vaterpolu, 2016. godine! Naša teniska reprezentacija predvođena Novakom Đokovićem, osvojila je svetski šampionat “Davis cup” 2010. godine. Slavila su se srebrna odličja sa rukometašicama i rukometašima, bronzana medalja sa najboljim srpskim rvačima i mnogi drugi uspesi. 

Zahvaljujući publici, u Areni su obarani rekordi posećenosti međunarodnih sportskih takmičenja! U istorijatima Fed Kupa, Evrolige, Svetske lige u odbojci, Evrokupa, Evropskog šampionata u vaterpolu i UEFA Futsal evropskog šampionata, prvu poziciju po broju posetilaca zauzimaju mečevi održani u beogradskoj Areni! 

Komnbank arena je jedina u Evropi i jedna od retkih na svetu koja je za potrebe Evropskog prvenstva u vaterpolu, imala čak dva bazena u svojoj unutrašnjosti.


Jedan od najvećih međunarodnih političkih događaja – Ministarska konferencija OEBS, održan je u Areni, 2015. godine a prema anketi Evrolige, beogradska Kombank Arena je svrstana među tri najbolje dvorane u kojima se održavaju košarkaške utakmice ovog takmičenja što nam je donelo organizaciju završnog turnira Evrolige, 2018. godine.  

Najpoznatiji evropski muzički festival “Pesma Evrovizije” doveo je 2008. godine izvođače i obožavaoce iz cele Evrope u beogradsku Arenu.

Arena je ugostila sbrojna sportska takmičenja kao što su Univerzijada, Evropska olimpijada mladih (EYOF), Davis i Fed Cup, svetsko prvenstvo u karateu, evropska prvenstva u vaterpolu, futsalu, džudou, rukometu i stonom tenisu, finale svetskog kupa u odbojci, utakmice KK Partizan i KK Crvena Zvezda u Evroligi i drugo. 

Najveće svetske muzičke zvezde nastupale su pod svodovima arene a neki izvođači su se i više puta vraćali pamteći atmosferu i srdačnost naše publike: Leonard Koen, Bijonse,  Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Hulio Iglesias, Enrike Iglesias, Ališa Kiz, Erik Klepton, Bob Dilan, Elton Džon, Džo Koker, Leni Kravic, Rijana, Sting, Šakira, Šade, Dženifer Lopez, Tom Džons, Piter Gebrijel, Ramštajn, Gans ‘N’ Roses, Nik Kejv, Dejvid Geta, Rodžer Voters Pink Flojd, ... 

Kombank Arena našla se u najprestižnijim svetskim jet set medijima kao mesto u kome je planetarna muzička zvezda Bijonse započela svoju svetsku turneju “Mrs. Carter World Tour” 2013. godine!


Najpopularniji izvođači domaće i regionalne muzičke scene “krunisali” su svoje karijere koncertima u Areni. 

Prostor Arene se često pretvarao u sajmove, ugošćavao razne konferencije i bio mesto za porodičnu zabavu poprimajući izgled praistorije kroz “Šetnju sa dinosaurusima”, ledenog doba kroz razne predstave najboljih i najvećih svetskih produkcija na ledu ili cirkuskog “šatora”. 

Po ugledu na svetsku praksu, Arena je prvi objekat u Srbiji koji je u postupku javnog konkursa, dobio naslovnog sponzora na period od pet godina, čije ime Kombank Arena nosi od 2012. godine. 

Za deset godina  arena je bila i aktivni učesnik istorijskih događaja, značajnih uspeha i vrednih uspomena! U vremenima koja slede, nastavlja se sa istim entuzijazmom pripremajući se za Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici 2017, EP u rvanju 2017, završni turnir Evrolige 2018. kao i brojne koncerte.

Sa pravom se može reći da su Beograd i Srbija, za proteklih deset godina, dobili nov simbol glavnog grada i njegov zaštitni znak koji svojim aktivnostima podstiče razvoj turizma i doprinosi stvaranju pozitivnog međunarodnog imidža!

Нема коментара:

Постави коментар