петак, 21. септембар 2018.

SEZONA 2018/2019 U MADLENIJANUMU – BLIŽE VAMA







Opera i teatar Madlenianum ulazi u svoju 21. sezonu sa brojnim novostima. Sa posebnom radošću i ponosom saopštavaju da je gospođa Madlena Zepter, osnivač i vlasnik Madlenianuma, od Vlade Republike Francuske dobila orden viteza umetnost i književnost, za doprinos francuskoj i evropskoj kulturi, o čemu je lično gospođu Zepter obavestila francuska ministarka kulture Fransoa Nisen (Françoise Nyssen).   

Na konferencije za medije obradovali su nas i sa vešću da su nabavili novo, najsavremenije ozvučenje (vredno 150.000 €) i laserski projektor. 

Iz Monaka, u posetu dolazi princ Mihailo od Jugoslavije, unuk Princa Pavla i Kralja Umberta II, koji u prostoru Belle Etage predstavlja svoju autorsku izložbu fotografija, pod nazivom Sećanja, a koja će biti otvorena od 22. (19h) do 27. septembra.



Sezona koja je pred nama, 2018/2019, donosi nove premijere, ali i obnove starijih predstava koje je publika volela, a koje sticajem okolnosti nisu imale dovoljno dug scenski život. Sezona započinje prmijerom već u septembru, tačnije 27. septembra obnovom opere „Pajaci“ Ruđera Leonkavala, u režiji i inscenaciji proverenog i priznatog ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, sa osveženom ekipom izvođača. Prva repriza je zakazana za 14. oktobar.



Veristička opera „Pajaci“ Ruđera Leonkavala (1858−1919), jedan je od naslova koji svaka svetska renomirana operska kuća ima na svom repertoaru. Pajaci su odmah, po prvom izvođenju 1892. godine, doživeli veliki uspeh i ostali popularni do danas, ali su i jedina Leonkavalova opera koja se i dalje izvodi širom sveta.

Opera svoju tematiku crpi iz istinitog događaja kojem je, navodno, Leonkavalo lično i prisustvovao. 


Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta poznatog i kao commedia dell’arte. Paralelna dešavanja na sceni i u realnom životu, prepuna emocija, strasti, ljubavi i ljubomore dovode do tragičnog završetka – ubistva.

Ovo delo krase večne muzičke teme, a upravo prefinjena lirika i napeta drama su glavne odrednice „Pajaca“. Arije koje su svima prepoznatljive, a najpre arije Kania – Smej se, pajaco, kao i Recitar! Vesti la giubba (Da igram kada od besa srce gori... Masku navuci) – melodije su koje su tumačili svi vrhunski tenori sveta – od Enrika Karuza do Dominga i Pavarotija, a upravo Karuzov snimak arije Vesti la giubba bio je prvi snimak koji je prodat u milion primeraka.


Premijerna postavka „Pajaca“ u Operi i teatru Madlenianum urađena je još 2011. godine. Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradili su stari, provereni saradnici iz Sankt Peterburga (Rusija), reditelj Jurij Aleksandrov i scenograf i kostimograf Vjačeslav Okunjev, koji su u Madlenianumu već postavili modernizovanu verziju Verdijeve Travijate. Ovoga puta pred publikom se pojavljuje premijerna obnova u rukama našeg višestruko poznatog i priznatog umetnika Nikole Kitanovskog, ali i mladih afirmisanih solista – Branislave Podrumac, Marka Pantelića, Alekse Vasića, Vase Stajkića i Ljubomira Popovića, od kojih su neki svoje profesionalne karijere započeli upravo pod krovom Madlenianuma, a sve pod dirigentskom palicom maestra Đorđa Stankovića.



Madlenijanum i u ovoj sezoni nastavlja dobra saradnja sa Narodnim pozorištem u Beogradu, kako u dve koprodukcije, opera Don Đovani i balet Hazarski rečnik koje će se i dalje igrati naizmenično na obe scene. Zbog rekonstrukcije Velike sale u oktobru će Narodno pozorište Beograd svoje muzičke predstave igrati na Velikoj sceni Madlenijanuma, jedan balet i čak četiri opere. 



U pitanju se klasici sa repertoara nacionalne kuće, koji se ne mogu videti u produkciji Madlenianuma koji teži savremenom izrazu. Opera Karmen Ž. Bizea je 8.10., Travijata Đ. Veridja, 19.10, balet Don Kihot L. Minkusa, 24.10, opera Figarova ženidba V.A.Mocarta, 27.10 i Seviljski berberin Đ. Rosinija (na srpskom jeziku!), 29.10. Biće to prilika da ovi, klasični komadi „preskoče reku i obraduju Zemunce i Novobegrađane. 



U „muzičkom“ oktobru, očekuje se izvođenje baleta „Hazarski rečnik“, koji je premijerno izveden 18. maja predhodne sezone, a igra se 28. oktobra . 



Tu je i opera „Orfej“, koju je zbog svoje međunarodne podele teško staviti na repertoar, te se u oktobru igra 23, a u međuvremenu se ovenčala značajnim nagradama. Svi ljubitelji mjuzikla uživaće ponovo u mjuziklu „Jadnici“, kojem je ovo 12. sezona na sceni Madlenijanuma i mjuziklu „Ljubav i moda“, koji se već dokazao kod publike. 



Što se gostovanja  tiče 21. oktobra nastupiće Umetnička trupa kineske provincije Henan sa svojim ansamblom pesama i igara i akrobatskom trupom Džongjue koja će pokazatii čuvene Šaolin borilačke veštine. 


Oni će u organizaciji Madlenianuma imati svoju malu turneju po Istočnoj Srbiji, gde će obići Zaječar, Negotin i Smederevo.

U ovoj sezoni u planu su tri dramske premijere. Kraj 2018. godine obeležiće premijera drame, romantične komedije  „Dolče vita“. Reč je o predstavi – tačnije predlogu i koncepciji  pobednika na našem tradicionalnom konkursu za mlade pozorišne stvaraoce, po tekstu Jelene Paligorić i u režiji Juga Đorđevića, a u izvođenju: Ljiljane Stjepanović, Branislava Zeremskog, Minje Subote, Tamare Aleksić, Snežane Jeremić Nešković i Anke Kostić. Igraće se na Maloj sceni Madlenijanuma.

U drugom delu sezone, u proleće 2019. godini, očekuju nas još dve dramske premijere – „Koferče“ Jurija Poljakova, kao i „Nerođena“ po tekstu Monje Jović.


Obnavlja se drama  „Ana Karenjina“ Armina Petrasa, a u režiji Juga Radivojevića. Nina Janković koja je u naslovnoj ulozi se posle rođenja prvog deteta vraća na scenu, na radost njenih fanova i ljubitelja ozbiljne drame.  U stopu će je pratiti Viktor Savić. Zabeležite 2. novembar 2018 i saznajte kako Nemci doživljavaju Ruse.



Obnavljamo i balet „Krvava svadba Bolero“, po zahtevu publike.



Opera i teatar Madlenianum je Kuća naklonjena svojoj publici koja u ovoj sezoni želi da bude još bliža njoj i zato su na redovan repertoar stavili predstavu „Prisutnost“, koja je krajem predhodne sezone imala svoju premijeru, a pošto je prošla sud publike biće na redovnom repertoaru, već 30. septembra. Posle predstave koja se bavi problemima mladih organizovaćemo jedan razgovor sa publikom, gde će protagonisti uz učešće stručnjaka otvoreno popričati o tabu temama koje intrigiraju mlade u današnjem svetu.

Uz slogan ove sezone „Bliži vama“ uskoro kreće on line prodaja karata, gde će posetioci Opere i teatra Madlenianum imati prilike da lakše nabave karte za programe ove kulturne ustanove.





Нема коментара:

Постави коментар