уторак, 11. септембар 2018.

50. BEMUS


Danas je održana konferencija za novinare povodom 50. BEMUS-a. Festival će se održati od 10. do 20. oktobra.


Novinarima su se obratili:

Ivona Jevtić, sekretarka za kulturu grada Beograda
Damir Handanović, v.d. direktora CEBEF-a
Milica Kadić, predsednica odbora festivala i urednica muzičkog programa CEBEF-a
Jelena Janković-Beguš, moderator press konferencije, članica odbora festivala i urednica muzičkog programa CEBEF-a


Pedeseti, „Zlatni BEMUS“, treba da ispuni mnoga očekivanja – da podseti one sa malo dužim sećanjem na dane najvećih uspeha, kada su u Beogradu gostovali najveći svetski umetnici i ansambli; da osvetli onu dimenziju svečarskog, sadržanu u samom nazivu manifestacije, koja u godini jubileja nameće potrebu za naročitim sjajem; da oda priznanje onim ansamblima iz Srbije koji su, takoreći, podigli BEMUS i bili stožeri programa tokom njegovog postojanja; i konačno, da osvetli pravac kojim će se ova višedecenijska manifestacija kretati u novom milenijumu, u vreme kada tehnologija u velikoj meri potiskuje umetničke sadržaje i načine prezentacije umetnosti iz prošlosti. 


Imajući sve to u vidu, program ovogodišnjeg BEMUS-a osmišljen je kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj: od „klasika“ simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara – uz učešće najvećih svetskih muzičkih zvezda – preko izvorne narodne muzike, predstavljanja talentovanih muzičara najmlađe generacije, do savremenog trenutka i „krosovera“ sa drugim muzičkim žanrovima. 




Najatraktivniji svetski umetnici, čiji su nastupi uvek davali onu dimenziju prestiža i neponovljivosti BEMUS-u, i ove godine su tu. Na otvaranju festivala, originalni violinista Najdžel Kenedi predstavlja se beogradskoj publici svojim novim programom koji predstavlja omaž velikanu džez muzike – Džordžu Geršvinu. Ovaj spektakularni koncert u Sava centru sigurno će oduševiti i najširu publiku i najprobirljivije muzičke sladokusce. 

Vodeći tenor današnjice Ramon Vargas, koji je jednako poznat po svom blistavom glasu kao i po svom humanitarnom radu, nastupa na koncertu Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod upravom Bojana Suđića koji obeležavaju stogodišnjicu rođenja Leonarda Bernštajna. Izvodeći najpopularnije operske arije i pesme, Vargas će nam približiti i zvuke Latinske Amerike. 

Solističke nastupe imaju ruski pijanista Vadim Rudenko, dvostruki laureat prestižnog takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi, kao i korejski violinista Edvin E. S. Kim koji se prvi put predstavlja beogradskoj publici. 

Beogradska filharmonija kao jedna od muzičkih institucija koje su dale odlučujući doprinos u formiranju Beogradskih muzičkih svečanosti – zahvaljujući velikom entuzijazmu i vizonarstvu nekadašnjeg šefa-dirigenta Živojina Zdravkovića – vraća se na BEMUS posle deset godina da zatvori ovogodišnji festival. I to ne bilo kako, već upravo onim delima kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti, 1969. godine – poemom „Beograd“ Dragutina Gostuškog i Devetom simfonijom Ludviga van Betovena. U ovom monumentalnom omažu počecima BEMUS-a, Beogradskoj filharmoniji i dirigentu Gabrijelu Felcu se pridružuju Hor Slovenačke filharmonije i kvartet solista vodećih operskih evropskih operskih kućaAkiho Cuđi, Šarlote Kvat, Brenden Ganel, Markus Ajhe).

Dva reprezentativna koncerta inostranih ansambala dodatno obogaćuju program 50. BEMUS-a: Šarun ansambl Berlinske filharmonije, nazvan po arhitekti zgrade Berlinske filharmonije, i čuveni Brodski kvartet iz Velike Britanije koji je poznat i po svojoj saradnji sa zvezdama svetske popularne muzike (Sting, Elvis Kostelo, Bjork...), donose beogradskoj publici najlepše stranice kamerne muzike. 



„Zlatni BEMUS“ predstavlja i one programske segmente koji su tradicionalno bili zastupljeni u programima onog festivala, a koji su dragi posvećenom krugu ljubitelja muzike. U tu grupu spadaju program izvorne narodne muzike i tradicionalni „podijum mladih“, koncert na kome se predstavljaju najperspektivniji solisti čije vreme tek dolazi. 

 Karte su od danas u prodajina blagajnama Kolarčeve zadužbine i Sava centra kao i preko Eventim mreže.


Нема коментара:

Постави коментар