понедељак, 10. септембар 2018.

Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici Nagrade za životno delo Mali princ




Dušan Pop Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista, ovogodišnji su dobitnici međunarodne Nagrade za životno delo 'Mali princ', za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, a nagrade će im biti uručene 16. septembra na otvaranju 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (18:30h, Narodno pozorište – scena „Jadran“).

Tokom trajanja Festivala, 17. septembra, u Medija centru hotela Patria u Subotici biće održan program pod nazivom „Večeri sa dobitnicima Nagrade za životno delo Mali princ“, u okviru kojih će laureati razgovarati sa prisutnom publikom i gostima festivala na različite teme koje se dotiču njihovog impresivnog dela, uz akcenat na stvaralaštvu za decu.

Dušan Pop Đurđev (Novi Sad, 1953) piše satiru, poeziju za mlade, bavi se vizuelnim istraživanjima, a više od dve decenije, do odlaska u penziju, bio je direktor Međunarodnog centra književnosti za decu - Zmajeve dečje igre. Do sada je objavio više od 25 knjiga, između ostalog naslove: „I love av av you“ (pesme za mlade, 1996), „Slik kovnica“ (vizuelne pesme za mlade, 1998), „Izvođač besnih glista“ (pesme za mlade, 2002), „Dva alava lava“ (Ludoteka savremene srpske poezije za decu, 2003), „Vsičko, koeto rastne, bi iskalo da pee / Sve što raste, htelo bi da peva“, koautor Raša Popov (Izbor srpske poezije za decu na srpskom i bugarskom jeziku, 2006); „Neven - Čika Jovin list“ (reprint izdanje Zmajevog Nevena, koautor Mita Golić, 2006), „Poezija koja se gleda“ (vizuelna pesme, 2018)“ i druge.

Za književni rad dobio je Povelju Stražilova, kao i nagrade: „Brana Cvetković“, „Radoje Domanović“, „Gordana Brajović“, „Momčilo Tešić“, „Plavi čuperak“, „Susreta pod starom maslinom“, nosilac je Zlatne kacige, Zlatnog ključića grada Smedereva, Zlatnog Gašinog pera (i tri srebrna), Zlatnog zvonca popularnosti, proglašen Vitezom od Čarapanije, Princom dječijeg carstva...

Vjeslav Hejno (Wieslaw Hejno, rođen 1936, u Bihavju / Byhawie), profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista, autor je romana „Lutkar“ (2002, preveden na hrvatski jezik) i knjige „Umetnost lutkarske režije“ (izdavač Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Pozorišni muzej Vojvodine, 2012). Režirao je predstave za decu, mlade i odrasle – u pozorištu lutaka, u dramskom pozorištu, u operi, u pozorištu pantomime, na TV i filmu; osim u Poljskoj, režirao je u pozorištima u Hrvatskoj, Rusiji i Nemačkoj. Bio je predavač na Glumačkom studiju lutkarskog pozorišta pri Vroclavskom pozorištu lutaka (1968-1970), predavač na Državnoj višoj pozorišnoj školi Krakov, odeljenje u Vroclavu (PWST) – 1973. godine; dekan Lutkarskog odeljenja 1978-1987; prorektor Lutkarskog odeljenja 1987-1993. Od 1981. do 2001. godine, bio je direktor i umetnički direktor Pozorišta lutaka u Vroclavu, gde je kreirao umetnički program "Male scene" za odrasle. Njegove predstave su igrane u mnogim evropskim zemljama, kao i u Kanadi i Čileu. Kao reditelj, zalagao se za umetnički doživljaj mesta i uloge pozorišne lutke na sceni. Režirao je više od 100 predstava.

Prošle godine nagradu „Mali princ“ dobili su Ljubica Beljanski-Ristić, naš cenjeni dramski pedagog i vizionar u oblasti dečje edukacije i čuveni ruski istoričar i teoretičar pozorišta, pozorišni kritičar, dramaturg, scenarista i pedagog - Boris Goldovski.

Među dobitnicima ove cenjene nagrade (jedan dobitnik je iz inostranstva, a drugi iz Srbije), koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su i Zoran Hristć (2016), Branko Milićević Kockica (2007), Henrik Jurkovski (2000), Ljubivoje Ršumović (2006), Minja Subota (2015), Džim Gembl (2008), Timoti Džon Bajford (2014), Edi Majaron (2006), Donka Špiček (2012), Nikolaj Naumov (2010), Pančo Pančev (2015), Mimo Kutikio (2016), Jozef Krofta (2002), Radoslav Lazić (2004), Srboljub Lule Stanković (2000), Milenko Misailović (2001) i drugi ugledni stvaraoci za decu.


Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja. Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja Festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom  gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.

U okviru Festivala odvijaju se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO i koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.  

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Нема коментара:

Постави коментар