понедељак, 10. септембар 2018.

ПИСМО ЗДРАВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ РТС-у




Драги и поштовани РТС-у,


Mи, Здрава генерација, генерација рођена у новом миленијуму, пре свега желимо да ти честитамо 60ти рођендан! Пишемо ти ово писмо као медијском и јавном сервису Републике Србије-наше земље, домовине. Сећамо се да када смо били мала деца, још предшколци, млађи основци, да су се на твом програму могао видети добар дечији, образовно-научни програм, а чак су се вртели и Дизнијеви цртаћи. Сећамо се да сте нам тешке речи у Јутарњем програму, попут рата, кризе, санкција, бомбардовања, када је све још било ровито, ублажавали ''Витез Којом''.

Ублажавали сте нам их тако добро, да би одмах заборављали на њих, враћајући се свету маште и игре... Неки од нас су волели да викендом погледају ''Играј фудбал, буди срећан'', а вероватно има и оних који су одлучили да тренирају фудбал баш због те твоје емисије. Сећамо се и ''Музичког тобогана'', ''Верујте, али не претерујте'', нових епизоде ''Коцкице'', ''На слово, на слово''-са Булетом Гонцићем, и још многих других емисија уз које смо одраслали, емисије које су нас, уз родитеље, васпитавале. Чини нам се да се данас све то свело на две до три емисије, попут ''Плаве птице'', ''Кукурику шоуа'', и понеког цртаног филма на Другом програму. 

Ниси фер! Ниси фер, јер генерације које одрастају сад
a немају прилику да одрастају уз твој програм. Нажалост, упао си у коло свеопште медиокритетизације и комерцијализације, а из тог кола тешко се излази. Жртва тог кола смо ми млади. Ми који тек треба да се изградимо као личности. Ми који потпадамо под лажне, квази, ријалити узоре, због слабе промоције оних правих узора. Деведесетих си ти, наш драги РТС-у, припомагао читаву ту ситуацију. Да те подсетим, на твом програму вртео се турбофолк, и сви они које данас виђамо по разним Пинковима и Грандовима, Паровима, Фармама и Задругама, су били главне звезде твога програма. Тада си власти помагао да оствари свој сан, а то је затупљена, апатична омладина. Од нас се намерно прави некритична маса, маса којом је лако манипулисати, једна, у негативном смислу, ''хипнотисана гомила''.  



Сад ћеш ти рећи како си се променио, и како си се оградио од старог себе, и то је легитимно скроз. 

Али знаш како-последице остају, и колико год се ти ограђивао, оне су ту, ствари су учињење, нема назад. Последице се осећају и данас, само су много веће. Нашу генерацију дочекао је урушен систем вредности, толико урушен да нас плаши какав ће систем вредности дочекати нашу млађу браћу и сестре, па једног дана и нашу децу.

Зато ми, Здрава генерација, желимо да бунт који се у нама налази-КРИТИЧКИ искористимо! Желимо, колико год то више клише звучало, боље сутра! Борићемо се за боље образовање, борићемо се за систем вредности! Откочићемо плочу бољег живота! Јер смо ми ЗДРАВА ГЕНЕРАЦИЈА! МИ ТО МОЖЕМО ЗАЈЕДНО! Заједно и са тобом!


                                                                           
                                                                                           
Здрава генерација

Нема коментара:

Постави коментар