субота, 1. септембар 2018.

Susret filma „Meso“ i specijalnih priznanja u Nišu




Pedeset i treću godinu zaredom, Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti – Niš“ je sinoć, 31. avgusta, tradicionalno zatvoren velikim vatrometom i uručivanjem nagrada te specijalnih priznanja „jedinoj konstantno pulsirajućoj vrednosti u okvirima sedme umjetnosti“ – glumcima. Među prepoznatima, svoje mesto su zauzeli i glumci filma, a i istoimene serije „Meso“, Igor Đorđević, Marija Pikić i Faketa Salihbegović-Avdagić.


Priznanja su usledila nakon projekcije filma na Letnoj pozornici Niške tvrđave 27. avgusta, ispraćene gromoglasnim aplauzom publike koja je, uprkos snažnom nevremenu u gradu, ostala do posednjeg reza. Za ulogu Mirka Cvijetića, osrednjeg fudbalera sa neizvesnom budućnošću, Đorđeviću je uručeno specijalno priznanje Fipresci za najbolju mušku ulogu, koje dodeljuje Srpska sekcija međunarodne federacije filmskih kritičara. Dobitnica specijalnog priznanja je i Salihbegović-Avdagić, koja je trijumfovala u ulozi Mirkove dementne majke, dok Marija Pikić sa 53. Filmskih susreta u Nišu nosi povelju za najbolju žensku ulogu – ulogu Marije, Mirkove devojke.



I u svojoj 53. godini, Filmski susreti u Nišu su opravdali status jedne od najvažnijih regionalnih filmskih manifestacija koja afirmiše glumce kao umetnike, ali i dramske profesionalce. Do dana današnjeg, simbolični gest glumačke „vladavine“ gradom Nišom za vreme trajanja festivala je ostalo uručivanje ključeva Grada Predsjednici žirija, koja po prijemu uzvikuje: 

„Kolege glumci, Tvrđava je naša!“. 

I zaista, od 25. do 31. avgusta, glumci jesu vladali Niškom tvrđavom, demonstrirajući plejadu talenata i ostvarenja koji će svoje mesto nesumnjivo pronaći i u istoriji filma.

Za film „Meso“, Niš je bio četvrta stanica na turneji po regionu. Pre Filmskih susreta, film je prikazan na Trebinje Film Festivalu, Sarajevo Film Festivalu te Festivalu filmskog scenarija u Višnjičkoj banji, na kojem je scenaristi i jednom od glavnih kuvara, Nikoli Pejakoviću Kolji, pripalo treće mesto za krčkanje „Mesa“. 



A dok su na Niškoj tvrđavi odjekivala imena glumaca, režiser Saša Hajduković je uveliko bio na putu za Kanadu, gdje će „Meso“ ući u ring glavne takmičarske selekcije Montrealskog svetskog filmskog festivala, jedinog severnoameričkog takmičarskog festivala podržanog od strane Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata FIAPF. Iz Bosonoge produkcije podsećaju da početkom naredne godine počinje i snimanje drugog dela trilogije pod nazivom „Kosti“, koji koproducira Radio-televizije Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар