недеља, 16. септембар 2018.

Отварање изложбе "Делићи неолитске стварности"


У Галерији Спортско-културног центра Обреновац, у четвртак, 20. септембра 2018, у 19 часова, биће отворена изложба „Делићи неолитске стварности: Нове праксе у конзервацији винчанске културне баштине у Стублинама“, која се реализује сарадњом Градске општине Обреновац и Музеја града Београда. Аутори изложбе су Ана Живић, Драгана Стојић, Саша Живановић и Милош Спасић.

Систематским археолошким истраживањима на винчанском локалитету у Стублинама код Обреновца пронађено је стотине хиљада фрагмената разних предмета од печене глине, кости, рога и камена. Након брижљиве реконструкције и конзервације, посуде, култни предмети, намештај, оруђе и оружје проговорили су о неким новим, до сада непознатим, аспектима свакодневног живота у овом неолитском насељу.

На студијској изложби у Галерији Спортско-културног центра Обреновац биће представљени конзервирани и реконструисани предмети из Стублина, док ће о конзерваторској пракси бити речи на радионицама намењеним ђацима основних и средњих школа у Обреновцу и Стублинама. Програм има за циљ да подигне свест и настави едукацију о значају неолитског културног наслеђа у локалним заједницама које имају непосредни контакт са баштином из овог периода. Мештани Стублина су тако већ преузели улогу кустоса-чувара своје баштине и активно учествују у њеној заштити и промоцији.

Пројекат систематских археолошких истраживања неолитског насеља у Стублинама Музеј града Београда реализује уз подршку Секретаријата за културу града Београда и Градске oпштине Обреновац.

Изложба Делићи неолитске стварности: Нове праксе у конзервацији винчанске културне баштине у Стублинама реализује се у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ и трајаће до 30. септембра 2018. године.

Локалитет Црквине у Стублинама налази се у близини Обреновца, на око 50 км југозападно од Београда. Реч је о великом винчанском насељу из периода позног неолита на коме је недеструктивним методама теренске проспекције евидентирано преко 250 кућа и других нерезиденцијалних објеката. Прва археолошка ископавања у Стублинама спроведена су 1967, а од 2008. Музеј града Београда на овом локалитету изводи савремена систeматска археолошка истраживања. До данас је откривен велики број предмета важних за разумевање друштвених динамика у неолиту Централног Балкана. Најзначајнији налаз са Стублина свакако предстваљају 44 стилизоване винчанске фигурине, које су откривене у једној од истражених кућа. Захваљујући резултатима истраживања у Стублинама, Музеј града Београда је 2012. године изложбом METAHOUSING: NEOLITHIC AND MODERN DWELLING IN BELGRADE представљао Србију на Олимпијади културе и Интернационалној изложби архитектуре и дизајна у Лондону. Значај локалитет за културну баштину Србије потврђен је и одлуком Владе Републике Србије, која је 2014. прогласила Црквине у Стублинама за културно добро.

Нема коментара:

Постави коментар