петак, 28. септембар 2018.

Концерт виолончелисте Немање Станковића и пијанисткиње Маје Михић


На програму концерта су дела Бетовена и Стравинског, као и премијерно извођење дела домаће композиторке Драгане Јовановић.
„Немања Станковић поседује сасвим специфичан приступ разумевању музике који резултира највишим нивоом интерпретације.“ (Наталија Гутман, виолончелисткиња)

Програм:


Лудвиг ван Бетовен
Соната у Еф–дуру, оп. 5/1
Драгана С. Јовановић
Соната Dragonese (премијера)
Игор Стравински
Италијанска свита (транскрипција: Григориј Пјатигорски)

Петак, 28. септембар у 20:00 часова Немања Станковић, виолончело и Maja Mихић, клавир Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2


Немања Станковић (Крагујевац) је први виолончелиста Београдске филхармоније од 2011. године, а од фебруара 2017. ради као доцент на Факултету уметности у Нишу. Завршио је средњу музичку школу у класи Боже Сарамандића. Дипломирао је на ФМУ у Београду, у класи Сандре Белић, као студент године. На Бечком конзерваторијуму је студирао у класи Наталије Гутман и 2013. године је, са највишим похвалама, стекао диплому мастер уметности. Постдипломске студије је похађао на Универзитету Моцартеум у Салцбургу код Енрика Бронција, као и у Фиренци (Scuola di Musica di Fiesole) у класи Наталије Гутман и Елизабет Вилсон. Године 2015. је одбранио своју докторску дисертацију на ФМУ у Београду као најмлађи српски носилац титуле доктора у области уметности.

Имао је солистичке наступе са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, оркестром Camerata Serbicа, Италијанским омладинским оркестром (OGI), Чешким виртуозима, Гудачима св. Ђорђа, Нишким симфонијским оркестром, БГО Душан Сковран, Битољским камерним оркестром, Симфонијским оркестром ФМУ у Београду, Kristianstad symfoniker, Norbal и другим. Као солиста је сарађивао са диригентима Рафаелом Пајареом, Фабрисом Болоном, Бојаном Суђићем, Ноамом Зуром, Денисом Шаповаловим, Миленом Ињац, Ле Фи Фијем, Николом Пашковским, Биљаном Радовановић и другим.





 
Маја Михић се школовала код проф. Благородне Радак и проф. Нинослава Живковића, у чијој је класи дипломирала и магистрирала на ФМУ у Београду. Године 2016. одбранила је докторски уметнички пројекат.

Добитник је више награда на такмичењима пијаниста, од којих су најзначајније на пољу камерне музике. Као члан клавирског дуа, освојила је прве награде на Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду (1996), на 6.  пијанистичком конкурсу у Остунију у Италији, као и на Међународном такмичењу пијаниста у Риму.

Маја Михић је одржала бројне солистичке концерте, наступала је у различитим камерним ансамблима од дуа до квинтета и сарађивала је са бројним музичарима. Наступала је са ансамблом дувача Београдске филхармоније, а као солиста и са Уметничким ансамблом Војске Србије Станислав Бинички и са Гудачима св. Ђорђа.



Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар