четвртак, 20. септембар 2018.

34. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL


25-29. oktobar 2018. // Dom omladine Beograda i KOMBANK DVORANA

Dom omladine Beograda i KOMBANK DVORANA




Dom omladine Beograda od 25. do 29. oktobra 2018. predstavlja 34. Beogradski džez festival, pod sloganom „BEZ GRANICA“ / „NO LIMITS“.

 


Džez festival nas je načisto razmazio. Od 2000-te imao je čak 200 premijera! Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom „Džez vizije” bilo je umetnički najsmelije od njegovog obnavljanja 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera. A posetilo ga je 17.000 posetilaca. Ove godine ambicija su porasle, jer je i džez otišao dalje – u XXI veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice: predstavljamo vam džez „bez granica”!

Globalizovana džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad. Vredni, novi džez autori mogu se naći u svakom delu planete, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove, stalno pomerajući granice. Više nije važno gde se fizički nalaziš dok stvaraš svoju muziku: dobrodošli u doba džeza bez granica! Stoga očekujte muziku s pet kontinenata!

Novo izdanje Beogradskog džez festivala zato nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa svetske i domaće scene. Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, uz učešće preko dvadeset sastava i solista iz celog sveta.



Među hedlajnerima su velike zvezde savremenog džeza. Kurt Eling je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije. U Beogradu će predstaviti novi album The Questions, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela. 
 

Sa Kube dolaze giganta tamošnjeg džeza, virtuoza na klaviru Čuča Valdesa i njegov Jazz Batá projekat, koji će sasvim sigurno podići publiku na noge, baš kao što je to uradio na našem festivalu sa legendarnim sastavom Irakere pre tačno 40 godina. 

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, Lovano se okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji). 



Po prvi put u novijoj istoriji našeg festivala u glavnom programu goste nam dolaze iz nekoliko dalekih zemalja sa jakim džez scenama. Južnokorejka Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD. 


Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u 21. veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat “Infinitude”. 



Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava na svetu, revolucionarni klavirski trio The Necks.  


A iz Izraela, čija scena oduševljava našu publiku već godinama, pozdravićemo basistu Omera Avitala, jednog od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju. 

Pažnju mlade publike posebno će privući Džimi Tenor, brilijantni inovator iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album “Intervison“, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike. 



Big bend RTS proslavlja 70 godina postojanja i na našem festivalu uz sjajnog gosta, čuvenog američkog veterana Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike. 
Evropski džez na festivalu kao i obično čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom. 


Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona
 

Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija). 


Na kraju, prvi put na festivalu imamo jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Konačno, srpskom sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival. Oni su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima. 
 


Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: čuvenog američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa! Festival će, kao i ranijih godina, biti zatvoren srpskim showcaseom, u nameri da domaćoj i inostranoj javnosti izložimo uzbudljiva aktuelna ostvarenja naših umetnika mlađe i srednje generacije. 



Na showcaseu će nastupiti vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom „Songs From Kosovo 2“, Uglješa Novaković Quintet i Uroš Spasojević Project.

Džez se nezaustavljivo širi i ozbiljno svira svuda po ovoj sve umreženijoj planeti, o čemu svedoči i ovogodišnji program. Eto prilike da tokom ovih pet dana otvorenih ušiju tokom trajanja 34. Beogradskog džez festivala proputujete sa džezerima ceo svet, koji odjednom punim srcem svira istu zajedničku melodiju.Festival će pratiti i 40-tak novinara iz celog sveta koji će širiti pozitivne vibracije s ovog festivala diljem sveta.

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Kombank dvorani su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane, kao i preko EVENTIM mreže (www.eventim.rs).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 34. BDŽF: Erste Banka, Staropramen, Hotel Hilton, SOKOJ.

34. BDŽF podržali: Ambasada SAD, Ambasada Južne Koreje, Ambasada Kanade, Ambasada Portugala i Institut Kamoeš, Ambasada Španije i Institut Servantes, Gete Institut, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Izraela, Ambasada Brazila, Ambasada Norveške, Austrijski kulturni forum, Collegium Hungaricum Beograd, SMŠ "Stanković", FMU, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Hotel Park, Hotel Crown Plaza, Alma Quattro.




GLAVNI PROGRAM:


ČETVRTAK  25.10.

VELIKA SALA DOB 19.00
Fish in Oil, special guest Marc Ribot (Srbija/SAD)
Ben Wendel Seasons Band (SAD)

DOB AMERIKANA 22.30
Jensen Sisters: Infinitude (Kanada)
LAN Trio (Portugal / Norveška / Velika Britanija)

PETAK  26.10.

VELIKA SALA DOB 19.00
Marco Mezquida (Španija)
Omer Avital Qantar (Izrael)

DOB AMERIKANA 22.30
Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska)
The Necks (Australija)  

SUBOTA 27.10.

VELIKA SALA DOB 19.00
Julia Hülsmann Octet (Nemačka)
Big Band RTS feat. Bobby Shew (Srbija/SAD)

DOB AMERIKANA 22.30
Jimi Tenor & Band (Finska)
Kompost 3 (Austrija)

NEDELJA 28.10.

KOMBANK DVORANA 19.00
Youn Sun Nah Quintet (Južna Koreja)
Chucho Valdés Jazz Batá (Kuba)

DOB AMERIKANA 22.30
Cortex (Norveška)
The Thing (Švedska/Norveška)

PONEDELJAK 29.10.

KOMBANK DVORANA 19.00
Kurt Elling Quintet (SAD)
Enrico Rava Quintet feat. Joe Lovano (Italija/SAD)

DOB AMERIKANA 22.30-Srpski šoukejs
Uglješa Novaković Quintet (Srbija)
Uroš Spasojević Project (Srbija)
Irina Karamarković (Srbija)





BIOGRAFIJE UMETNIKA


Fish in Oil, special guest Marc Ribot (Srbija/SAD)


Eklektična muzika sastava Fish in Oil donosi novu estetiku u vidu organskog spoja bluza, svinga, fri-džeza, šansone, fankija, surfa i panka, a delimično je nadahnuta ambijentima Džona Zorna, Marka Riboa i Toma Vejtsa. Dugogodišnji omiljeni sastav beogradskih klubova, danas nastupaju po festivalima širom zemlje, kao i u inostranstvu, promovišući jedno od najambicioznijih ostvarenja u istoriji srpske instrumentalne muzike, dvostruki album 3 ključa. Nastup na otvaranju 34. Beogradskog džez festivala biće promocija njihovog novog, četvrtog albuma, uz ekskluzivnog gosta iz inostranstva.


Ben Wendel Seasons Band (SAD)


Saksofonista Ben Vendel (Kanada/SAD) najpoznatiji je po radu sa grupom Kneebody (nominovani za Gremi 2009), a sarađivao je i sa Tigranom Hamasjanom, Lindom Oh i Prinsom, između ostalih. Objavio je tri solo albuma, a na festivalu predstavlja projekat The Seasons, nadahnut istoimenim ciklusom klavirskih komada Čajkovskog. Za svaki mesec u godini snimio je po jedan video sa različitim džezerima, a dvojica od njih, gitarista Gilad Hekselman (prvoplasirani u glasanju kritičara Daunbita među talentima za 2017) i basista Met Bruer su članovi koncertnog Seasons Banda.   


Jensen Sisters: Infinitude (Kanada)


Koncept neograničenih mogućnosti u nazivu aktuelnog projekta Ingrid i Kristin Džensen najbolje opisuje njihove bogate karijere. Ingrid je svoj rad vezala za njujoršku džez scenu, sarađivala je sa brojnim malim sastavima kao lider ili sajdmen, i blizu dve decenije bila član Maria Schneider Jazz Orchestra. Kristin je rad vezala za Montrealsku scenu, dobitnik je nagrade Oskar Piterson za 2017 i najveći talenat po mišljenju kritičara Daunbita iste godine. Zajdnički projekat doneo im je JUNO (Kanadski ekvivalent Gremiju) za najbolji džez album (grupa) prošle godine. 


LAN Trio (Portugalija / Norveška / Velika Britanija)


LAN Trio udružuje tri iskusne ličnosti evropske džez scene. Mario Lažinja (klavir, Portugalija) najpoznatiji je po dugogodišnjem partnerstvu sa Marijom Žoao, Džulijan Argeljes (saksofoni, Velika Britanija) bio je član legendarnog orkestra Loose Tubes, a Helge Andreas Norbaken (udaraljke, Norveška) sarađivao je sa Mari Boin, Jonom Balkeom, Kari Bremnes i Džonom Haselom, između ostalih. Ovaj kolektiv spaja njihove različite emocije – toplinu Lažinjinog pijanizma (koji je i glavni autor), energiju Norbakena, kao i lirizam i engleski romantizam Argeljesa. 


Marco Mezquida (Španija)



U 31. godini života pijanista i kompozitor Marko Meskida već ima pedesetak albuma iza sebe, od čega šesnaest pod svojim imenom (solo klavir, različita dua i trija), kao i četiri titule za muzičara godine koje dodeljuje Katalonska džez asocijacija (2011–2013, 2015). Njegova zanimanja udružuju širok spektar žanrova – klasičarski romantizam (Šubert, Šopen) i impresionizam (Trio Ravel), popularnu muziku, mejnstrim džez, avangardu i slobodnu improvizaciju, rok i flamenko. Osim za sopstvene džez projekte, aktivno piše i muziku za pozorište i televiziju.    


Omer Avital Qantar (Izrael)


 
Izraelski basista i kompozitor Omer Avital sticao je početno iskustvo sa vršnjacima u legendarnom njujorškom klubu Small’s (Bred Meldau, Piter Bernstin, Mark Tarner, Gregori Tardi, Džimi Grin...). Školovanje je nastavio u Izraelu izučavajući klasičnu kompoziciju i tradicionalnu muziku Bliskog istoka i Severne Afrike. Zapažene rezultate postigao je sa kolektivom Third World Love (sa trubačem Avišajem Koenom), a po povratku u SAD ostvario upečatljivu solo karijeru (11 albuma), uspešno kombinujući džez i fank, izraelsku, marokansku i jemensku muziku.   


Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska) 


Mikloš Lukač je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih cimbalista na svetu, sa jedinstvenim stilom koji predstavlja mešavinu savremene klasike, mađarskog i balkanskog folklora i savremenog džeza. Sarađivao je sa brojnim istaknutim džezerima (Čarls Lojd, Arči Šep, Kris Poter, Leri Grenadir, Erik Harland, Uri Kejn, Čiko Frimen, Herbi Men, Stiv Kolmen...), a dugogodišnji je član i internacionalno najpoznatijeg mađarskog džez sastava, kvarteta Mihalja Dreša. U okviru trija Cimbiózis predstavlja autorsku muziku koja oslikava njegova raznovrsna interesovanja.


The Necks (Australija)  




Kultni australijski trio The Necks odlikuje hemija koju je teško opisati klasičnim terminima. Njihovu muziku čine dugi komadi koji se polako otimaju uz podršku upornog, dubokog gruva: oni počinju koncerte iz tačke, razvijajući lagano splet i konflikt zvukova, hiponotišući saglasjem ničega što čini veliko nešto. Muzika vodi na sanjarenje, komunicirajući u bojama, spajajući krajnosti do ekstaze i opet ih razdvajajući u veliko ništa. Ni avangarda, ni minimalizam, ni ambijentalna muzika, niti džez, muzika sastava The Necks je jedinstven fenomen u današnjem svetu.


Julia Hülsmann Octet (Nemačka)



Nemačka pijanistkinja Julija Hulsman vraća se na festival posle pet godina sa novim, originalnim projektom u internacionalnom oktetu (klasični klavirski trio sa violinom i čelom, džez trio sa basom i bubnjevima, kao i tri vokala) sastavljenom isključivo od dama, među kojima je naša vokalistkinja Jelena Kuljić i renomirane nemačke ritmičarke, dobitnice ECHO nagrada, basistkinja Eva Kruze i bubnjarka Eva Klese. Julijin opus odlikuje atmosfera tipična za diskografsku kuću ECM, čiji je dugogodišnji ekskluzivac – ambijentalna, misaona i nežna muzika za kasne sate.


Big Band RTS feat. Bobby Shew (Srbija/SAD)


U godini proslave sedamdesetog rođendana, Big bend RTS će na festivalu ugostiti Bobija Šua, koji je reputaciju stekao kao prvi trubač u velikim orkestrima slavnih džezera (Tomi Dorsi, Vudi Herman, Badi Rič, Bil Holman, Lui Belson, Tošiko Akijoši/Lu Tabakin, Oliver Nelson, Beni Gudmen, Mejnard Ferguson, Nil Hefti, Don Menca...). Šuova truba čuje se i u filmovima „Briljantin“, „Roki“ i „Mapetovci“, u seriji „Ulice San Franciska“, a cenjen je i kao pedagog – 16 godina je predsedavao nacionalnim trubačkim odsekom u Međunarodnoj asocijaciji džez edukatora (IAJE).


Jimi Tenor & Band (Finska)



Džimi Tenor (rođen kao Lasi Lehto) tokom cele karijere je izmicao stilskim kategorizacijama. Njegov prvi sastav Jimi Tenor & His Shamans (1986-1992) bio je inspirisan industrijskim rokom, potom su ga u Engleskoj slavili kao trendi tehno-džezera, zatim se odjednom obreo u pratnji simfoničara, pa vratio svojim korenima – džez-roku, psihodeličnom soulu i afro-fanku. Zbor svega toga, na njegovim koncertima sreću se klaberi i alternativni rokeri, džezeri i fankeri. U Beogradu će ekskluzivno rekonstruisati legendarni klupski hit iz 90-ih, album Intervision. 
Kompost 3 (Austrija) 



Kvartet Kompost 3 izrasta na osnovama Majlsovog fank-džeza i evropske psihodelije, otkrivajući originalni put između džeza i roka, slobodne improvizacije, vibrirajućih orgulja i gruv ritma. Sastav je od osnivanja (2009) objavio tri albuma, nekoliko singlova i vinil sa remiksima, a nastupao je i na značajnim festivalima u srednjoevropskim zemljama, stekavši reputaciju jednog od najuzbudljivijih austrijskih bendova mlađe generacije. Nosioci su i dve značajne nagrade, austrijske BAWAG P.S.K Next Generation Jazz Award 2014 i nemačke Bremer Jazzpreis 2014.


Youn Sun Nah Quintet (Južna Koreja)


Jun Sun Na rođena je i odrasla u Seulu, a studirala u školi za džez i savremenu muziku CIM u Parizu. Godine 2007 započinje saradnju sa švedskim gitaristom Ulfom Vakeniusom, što je dovodi do ugovora sa renomiranom nemačkom kućom ACT i meteorskog svetskog uspeha. Na albumima je prate i Lars Lanijelson i Vensan Perani, a na novom izdanju She Moves On čini iznenađujući obrt sa avangardnom američkom ekipe (Džejmi Saft, Bred Džons, Den Rizer, Mark Ribo), izvodeći sjajne obrade bisera Džimija Hendriksa, Džoni Mičel, Pola Sajmona i Lua Rida, između ostalog.    


Chucho Valdés Jazz Batá (Kuba) 


Šestostruki laureat nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latin Gremija, pijanista i kompozitor Čučo Valdes je ključna figura u istoriji afro-kuban džeza. Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album Jazz Batá, na kome je prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći i u osnovi muzike sastava Irakere. Na festival se vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je sa Arturom Sandovalom i Pakitom de Riverom opčinio publiku – evociraće uspomene na projekat Jazz Batá u pratnji mladih ritmičara.


Cortex (Norveška) 


Članovi sastava Cortex čine creme-de-la-creme skandinavskog džeza: Tomas Johanson (truba), Kristofer Ber Alberts (saksofon), Ola Hejer (kontrabas) i Gard Nilsen (bubnjevi) pojavljuju se kao lideri i sajdmeni u postavama Bushman’s Revenge, Paal Nilssen-Love Large Unit, Team Hegdal, SAKA, Zanussi 5, Friends & Neighbors, AKODE, Honest John i The Heat Death. Kvartet obuhvata zajednička interesovanja, sa uporištem u delu Orneta Kolmena, od formacije sa dva duvača i ritmičarima, preko stilskog opredeljenja sa osnovom u bluzu i dekonstrukcijama jezikom fri-džeza. 


The Thing (Švedska/Norveška) 


Okupljen za projekat posvećen Donu Čeriju 1999. i imenovan po jednoj numeri legendarnog trubača, skandinavski garažni trio The Thing brzo je stekao reputaciju jednog od najvažnijih džez sastava današnjice. Osim autorske muzike, izvode i zapaljive obrade numera širokog opusa, od Alberta Ajlera do The Stooges, i od Stiva Lejsija do Pidžej Harvi, sarađujući i sa raznovrsnim umetnicima (Džo Mekfi, Pet Metini, Nene Čeri...). Sa posvećenim fanovima u rok, noise i džez zajednici, The Thing nastavlja da korača novim, beskompromisnim stazama. Evo ih konačno i na BDžF!


Kurt Elling Quintet (SAD)


Kurt Eling jedan je od najvažnijih džez vokalista u svetu u poslednje dve decenije, globalna zvezda savremenog džeza i jedan od najposvećenijih promotera ovog žanra. Koncert koji je održao 2009. godine na zatvaranju 25. Beogradskog džez festivala pamti se kao jedan od najboljih u novijoj istoriji manifestacije. Na svom trećem gostovanju u Srbiji promoviše aktuelni album The Questions: po starom receptu, i novi program čini vrhunska mešavina džeza, muzike Brodveja i upečatljivih obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.  
Enrico Rava Quintet feat. Joe Lovano (Italija/SAD) 


Trubač Enriko Rava je u Italiji uspostavio savremenu džez estetiku i afirmisao veliki broj vanserijskih talenata koje smo imali priliku da čujemo na festivalu prethodnih godina (Đanluka Petrela, Đovani Gvidi, Stefano Bolani). Saksofonista Džo Lovano je laureat brojnih priznanja kritičara Daunbita u raznim kategorijama, vlasnik jednog Gremija i 14 nominacija za istu nagradu. Repertoar čine uglavnom Ravine kompozicije, predstavljajući sjajan predložak za nadigravanje sa kolegom iz SAD, u pratnji Gvidija i američkih ritmičara, Dezrona Daglasa i Džeralda Klivera.


Uglješa Novaković kvintet (Srbija)


Alt saksofonista i kompozitor Uglješa Novaković školovao se u Gracu, da bi se kao svež diplomac već našao u orkestru Soul Connection Duška Gojkovića. Karijeru je nastavio između Zagreba i Beograda, džeza i pop muzike, aranžiranja za big bendove i snova o sopstvenom sastavu. Debi album Tales from the Past (Metropolis Jazz) sadrži autorske numere u maniru postbapa i sa inspiracijom u muzici Kenija Gereta, Majkla Brekera i Krisa Potera. Njujork na Balkanu je nesumnjiva asocijacija na muziku koju je izložio, potvrđujući veliku snagu novog srpskog džez talasa.


Uroš Spasojević Project (Srbija)


Valjevski basista i kompozitor Uroš Spasojević crpi nadahnuće u ambijentalnoj muzici produkcije ECM. U dosadašnjoj karijeri objavio je četiri albuma, čiju je promociju preuzela, na svoju inicijativu, ugledna američka produkcija AbstractLogix.  Za potrebe novog albuma otputovao je u Norvešku, snimivši ga u duu sa valjevskim pijanistom Bojanom Marjanovićem, u studiju Rainbow Studio AS čuvenog Jana Erika Kongshauga, koji stoji iza najvažnijih albuma kuće ECM. Duo bas gitare i klavira odlikuje osećaj tenzije, kontrasta i komplementarnosti dva instrumenta. 


Irina Karamarković (Srbija)


Irina Karamarković magistrirala je džez pevanje na Univerzitetu muzičkih i dramskih umetnosti u Gracu, a potom i odbranila doktorat iz filozofije na Institutu za džez istraživanje iste institucije. Paralelno je ostvarila upečatljivu izvođačku karijeru: snimila je petnaestak albuma (Sandy Lopicic Orkestar, The Gitarren der Liebe, LA Big Band...), među kojima i jedan pod svojim imenom, Songs from Kosovo, predstavljajući stare narodne pesme u neobičnim, izuzetno modernim aranžmanima. Na festivalu će taj program, uz nove obrade, prvi put izvesti u Srbiji.   

Нема коментара:

Постави коментар