недеља, 30. септембар 2018.

Predstava „Ono što nedostaje“ ZKM-a na međunarodnom 58. Festivalu MESS





od Kulturnikovog stalnog dopisnika iz Zagreba 


Na međunarodnom 58. Festivalu MESS koji će se održati u Sarajevu od 29. rujna do 6. listopada 2018., publika će imati priliku pogledati predstave iz 16 država i s 4 kontinenta, a među njima i predstavu Zagrebačkog kazališta mladih - Ono što nedostaje - koja govori o odnosu porodice i mogućnosti ličnog odabira u trenutku društvenog pritiska. O tome kroz ZKM -ovu predstavu govori redateljka Selma Spahić.


Predstava „Ono što nedostaje“ govori o raspadu porodice, o onome čega nema i što nedostaje svakome od članova porodice, a treba doneti odluku. 

Ostati ili otići?  

Porodične odnose – temelj s kojim polazimo u život – propituju likovi u ovoj predstavi. Dve sestre moraju da odluče kako se nositi s gubitkom majke koja ih je ostavila kao devojčice. 

Šesnaestogodišnji mladić pokušava da pobegne iz nesređenog doma istražujući svoju homoseksualnost, dok je njegov otac nateran na prispitivanje odavno prihvaćenih vrednosnih stavova. 

Svoj izbor propituje i mladi par koji se pred sklapanje braka suočava s nikad izgovorenim pitanjima u međusobnom odnosu. 

Što je to što nedostaje?


Na 28. Marulićeviim danima, 2018. tekst Tomislava Zajeca nagrađen Marulom za savremeni dramski tekst “Ono što nedostaje”. Nagrada Marul za umetničko ostvarenje dodeljena je kostimografkinji Doris Kristić za kostime predstave  “Ono što nedostaje”.

U predstavi glume: Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Frano Mašković, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Doris Šarić Kukuljica te Goran Guksić kao gost.

Нема коментара:

Постави коментар