недеља, 23. септембар 2018.

Završen XI LIFFE i uručene nagrade




Leskovački festival filmske režije okuplja filmske radnike iz svih zemalja региона i predstavlja pregled regionalne produkcije, a  u izboru selektora Milana D. Špičeka i reditelja Darka Bajića, umetničkog direktor LIFFE. Od 15 filmova u takmičarskoj selekciji devet su bili premijerni. Uručenje nagrada odigralo se na zatvranju festivala, u subotu uveče, u leskovačkom Narodnom pozorištu. 

Prvu nagradu za režiju, koja nosi ime čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, na XI Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) dobio je makedonski reditelj Vladimir Blaževski za film „Godina majmuna“.  Žiri je ocenio da je prvonagrađeni reditelj „bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno napravio film u kome se uživa“.

„Značajno mi je i to što nagrada nosi ime Živojina Žike Pavlovića. On je bio jedan od idola iz mladosti i beskrajno smo naučili od njega. Mogu da kažem da je jedan od najbrilijantnijih predstavnika ne samo srpskog nego i evropskog filma. Izrazito visprena, kreativna, velika ličnost i tim više mi ova nagrada imponuje“, istakao je Blaževski povodom nagrade.

Druga nagrada pripala je slovenačkom reditelju Janezu Burgeru, za režiju filma „Ivan“, a u Sloveniju odlazi i treća nagrada koju je osvojila rediteljka Hana Slak, za film „Rudar“. Hana Slak je film napravila na osnovu istinite priče i zbog toga je „odgovornost bila velika“, a leskovačkom festivalu je poželela da raste i da se razvija.

„Kada radite istinitu priču ne postoji samo odgovornost prema gledaocu već i prema ljudima o kojima pričamo u filmu. Vašem festivalu želim da bude simbol prijateljstva između reditelja svih država bivše Jugoslavije i ovaj prelepi trenutak posvećujem tome,pojasnila je Hana Slak.

Nagrada za najbolju mušku ulogu „Zlatni lešnik“ dodeljena je Draganu Bjelogrliću, za ulogu u filmu „Južni vetar“, dok je priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo glavnim glumicama u hrvatskom filmu Sare Hribar i Marka Šantića „Lada Kamenski“: Kseniji Marinković, Nataši Dorčić i Doris Šarić Kukuljici.

Tročlani žiri leskovačke filmske smotre, koji su činili: glumica Marija Bergam i reditelji Ademir Kenović i Dragan Marinković, dodelio je i dva specijalna priznanja festivala rediteljima Kosti Ristiću, za film „Banditi u potrazi za mamom“ i Dejanu Zečeviću za film „Izgrednici“. Nagrada za najbolju produkciju pripala je filmu „Južni vetar“ Miloša Avramovića.

Nagrada za najbolji studentski film „Radomir Baja Šaranović“ pripala je Tini Novak iz Slovenije za režiju filma „Rist“. Drugonagrađena je Tamara Todorović iz Beograda, za film „Roze“, dok je treća nagrada otišla u Zagreb Tomislavu Petrušeku za režiju filma „Otac“.

Нема коментара:

Постави коментар