уторак, 18. септембар 2018.

Branka Veselinović proslavila rođendan u JDP-u


Uz tortu, šampanjac, šarene balone glumica Branka Veselinović proslavila je 100 rođendan, juče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

"Tu sam srela ljubav svog života. Mog Mlađu Veselinovića, upoznala divne umetnike i kolege, ostvarila svoje profesionalne ambicije. U tom pozorištu sam danas dočekala i vaš aplauz i zajedno sa vama slavim 100 rođendan." prisetiola se  Branka Veselinović.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Manojlović Vučković napomenula je da se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu slavio optimizam, život, ljubav, jedinstvena karijera, sve što je vezano za Branku Veselinović.

"Branka je bila član prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta i danas je tu. Naša draga koleginica je bila član prvog ansambla JDP-a. Branka je igrala sa najvećim i najznačajnijim glumcima Jugoslavije. Dug je spisak nagrada koje je Branka dobila za svoj glumački i humanitarni rad. Bila je ambasador Unicefa i treba svi da se trudimo da joj uzvratimo osmehe, zagrljaje, ljubav i sve ono što Branka svima nama ceo svoj život daje", istakla je Manojlović Vučković.


Potom je Irfan Mensur pročitao pismo Vojislava Brajovića predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije.U pismu se između ostalog navodi da je divan momenat u kojem se proslavlja 100 godina života jedne naše umetničke duše:

"Branka je svo bogatstvo i životne sokove unela u teatar i tako jačala kult naše umetnosti. Ona je zajedno na svojim Mlađom mnogo dala našoj deci i velikim se slovima upisala u naše živote. kao glumac sam radostan, a kao predsednik Udruženja dramskih umetnika ponosan jer je Branka vršnjak našeg Udriženja. Ona je svojim životom pokazala kako se brani dostojanstvo i kako se od svih zala i mrakova brani optimizam. Siguran sam da je Branka najmlađa stogodišnjakinja ovog sveta."

Slavni reditelj Jagoš Marković istakao je da je 100. rođendan Branke Veselinović praznik svih nas a ne samo njene porodice:

"Ovo je praznik života, glume, umetnosti, pozorišta i čovekoljublja...Praznik humanosti. Kada samo pomislim koliko je Branka osmeha vratila, koliko je dece nahranila, koliko dala onima koje nemaju shvatam veličinu Brankinog života. Na slobodne dane Branka je iz kuća svojih kolega iznosila ono što im ne treba i nosila gladnima i žednima." 

Glumica Jelisaveta-Seka Sabljić, čestitala je koleginici 100. rođendan, napominjući da je imala puno sreće jer živi ispunjen život.

"Njen život je bio posvećen ljubavi za ljude. Pre svega je pomagala nesrećnim i ostavljenim ljudima kojima smo mi toliko potrebni. Pomagala ih je materijalno, ali i zabavljala svojim glumačkim umećem."

Onda je slavljenica uzela reč:

"Branka još ljubavi ište živeli vi meni i Jugoslovensko dramsko pozorište."

Glumac Vojin Ćetković je kazao da posle niza tužnih događaja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu se slavi život:

"Ovde smo se okupili da govorimo o ljubavi i životu, dobroti i svim divnim stvarima koje su krasile život Branke Veselinović." 

Pismo Rade Đuričin je potom pročitala glumica Aleksandra Janković.U pismu Đuričin opisuje kako je Branka Veselinović pala tokom jedne predstave i kada su je iznosili iz pozorišta pitala je tadašnjeg upravnika Branka Cvejića da li će joj dopustiti, ako ne bude mogla da hoda, da igra monodramu u kojoj sedi.

U ime Grada Beograda, Andrea Radulović se zahvalila Branki Veselinović na umetničkom doprinosu, kao i humanitarnom radu tokom svoje osam decenija duge karijere:

"Ovde smo da proslavimo životni vek srpske glumačke legende Branke Veselinović. Njena ljubav prema životu i gledanje na stvari iz jednog pozitivnog ugla su dovoljan razlog za sve nas da se potrudimo da uživamo i živimo u svakom trenutku svog života. Branka Veselinović dala je ogroman doprinos srpskom glumištu i predstavlja neprocenjivo blago grada Beograda i Srbije. Hvala joj na svemu."

U ime Ministarstva kulture i informisanja buket cveća je slavljenici predala Ivana Dedić pomoćnica ministra za kreativne industrije i savremeno stvaralaštvo.

Šareni baloni su se zatim spustili sa plafona JDP-a u ime ansambla JDP slavljenici je predao cveće njegov najmlađi član Milan Marić.


Нема коментара:

Постави коментар