петак, 21. септембар 2018.

II MEĐUNARODNI KONGRES ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST




Beograd će drugu godinu za redom okupiti najveće svetske stručnjake u domenu održive i energetski efikasne arhitekture, koji će se domaćoj arhitektonskoj javnosti predstaviti od 5. do 7. oktobra na Drugom međunarodnom kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST u Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su organizatori na konferenciji za medije.

Prvog vikenda u oktobru, na dvodnevnoj arhitektonskoj manifestaciji, najrazličitija iskustva i znanja preneće 10 poznatih arhitekata i dizajnera koji dolaze iz 10 zemalja sveta. Jedan od najvećih stručnjaka u oblasti pasivnih kuća,dr Benjamin Krick iz čuvenog Passivhaus instituta govoriće o procesu sertifikacije i neophodnim kriterijumima koje jedna kuća mora da ispuni da bi se smatrala pasivnom, potrebnim ulaganjima i kasnijim uštedama dok će dizajnerka Adital Ela iz Izraela predstaviti predmete za svakodnevnu upotrebu napravljene od prirodnih materijala kao što su zemlja i biljna vlakna. Ovo je samo deo onoga što vas očekuje, najavljeno je na konferenciji za medije.  



"Dugogodišnji plan da se predstavnici održivog, ekološkog, energetski efikasnog i solarnog pogleda na arhitektonsko stvaralaštvo okupe na jednom mestu, konačno je ostvaren prošle godine kada smo pokrenuli  Prvi međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST. Veliki uspeh ovog kongresa inaugurisao ga je kao tradicionalnu manifestaciju, i evo nas sada pred drugim izdanjem najveće arhitektonske manifestacije u regionu", rekao je arhitekta Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanisitčko delo mora biti održivo u svim segmentima u procesu projektovanja, planiranja i izgradnje, organizatori su okupili eksperte koji će kroz svoja predavanja, radionice i izložbu  predstaviti održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala, čime je potenciran i osnovni zahtev održivosti, a to je očuvanje prirodnih resursa – zemlje.


Predavači na Kongresu su Benjamin Krick (Nemačka), Alexandros Vaitsos (Grčka), Karen McEvoy (Irska), Sinus Lynge (Danska), - Robert Konieczny (Poljska), Adital Ela (Izrael), Marco Casagrande (Finska), Milan Tomac (Slovenija),  Davor Mateković (Hrvatska), Jovan Mitrović (Srbija).  

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, paralelno se održavaju  dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektima i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Casagrande i Karen McEvoy. 

"Okupili smo se danas oko izuzetno važne teme, imajući u vidu izazove sa kojima se zemlje suočavaju kada je u pitanju energija. Ovi izazovi su povezani sa svakodnevnom prekomernom upotrebom energije u čitavom svetu. Danska je postala svetski lider u oblasti izgradnje energetski efikasnih zgrada zahvaljujući jakoj i inovativnoj industriji građevinskih materijala, ali i strogim sprovođenjem strogih pravila struke i energetskih razreda. Veoma mi je drago što ćete imati priliku da čujete predavanje Sinusa koji je je jedan od najinovativnijih i naprednih arhitekata Danske i koji će vam predstaviti svoje veliko iskustvo u izgradnji održivih i inovativnih zgrada", konstatovao je ambasador Danske u Srbiji g. Anders Hougård.

Organizatori su ove godine pripremili interesantan prateći program, pa će učesnici Kongresa u pauzama između predavanja imati priliku da voze bicikl ulicama Kopenhagena. Virtuelnu vožnju prestonicom Danske omogućila je Ambasada Danske u Srbiji.  Oba dana Kongresa, ekskluzivno će biti prikazana projekcija dokumentarnog filma BIG TIME o profesionalnom i životnom putu jednog od najuspešnijih mladih arhitekata današnjice Bjarke Ingelsa iz danskog studija BIG. 

Joanna Budišin, koordinator za javnu diplomatiju Ambasade Republike Poljske u Beogradu, istakla je velike uspehe i prizanja koja je tokom svoke profesionalne karijere postigao arhitekta Robert Konieczny iz Poljske. 

Konieczny je uvršten  među 40 najboljih mladih arhitekata mlađih od 40, a tokom profesionalne karijere za svoje projekte je dobio brojna priznanja i nagrade. Biće interesantno videti kako izgleda kada arhitekta projektuje kuću za sebe, koju je Wallpaper proglasio najboljom kućom u 2017. godini,  rekla je g. Budišin. 

Ana Nikezić, prodekan za nauku Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakla je značaj širenja ideje o održivosti u svim segmentima, kako arhitekture i urbanizma, tako i uopšte. Ona je dodala da je ovakav oblik dodatnog obrazovanja, kao i okupljanje i umrežavanja domaće, regionalne i evropske arhitektonske javnosti jako značajno za profesionalni razvoj.

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+, Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend i Građevinsko arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu. 

Kongres su podržale Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Republike Poljske u Srbiji, Ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut. 

Нема коментара:

Постави коментар