понедељак, 17. септембар 2018.

Kina u fokusu: Predstavljen delić najveće svetske riznice figura od senki i lutaka




Juče je u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvorena izložba „Živopisne senke i lutke“ kojom je predstavljena najveća svetska riznica figura od senki i lutaka, zbirka Muzeja kineskih lutaka i senki – Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua. 



Posetioci će na ovoj izložbi, koja predstavlja deo specijalnog programa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu posvećenog jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini, moći da zavire u drevne tajne kreiranja i oživljavanja lutaka kao i istorijat razvoja ove vrste umetnosti u ovoj zemlji Dalekog istoka.

Šu Hong (Xu Hong), savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne republike Kine u Beogradu rekao je na otvaranju izložbe, kojoj su prisustvovali i stvaraoci iz Kine, kako izražava nadu da će festival biti dobra platforma za međusobnu saradnju i kulturnu razmenu dve zemlje.

„Kina i Srbija su dve tradicionalne prijateljske zemlje. Između naše dve zemlje postoji jako dobri odnosi, ne samo u politici, nego i u ekonomiji, odnosno u kulturi. U poslednjih nekoliko godina kulturna razmena između naše dve zemlje razvija se dobrim putem i sa mnogim sadržajima“ – rekao je Hong.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala, naglasio je da izložba predstavlja samo delić onoga što pomenuti muzej kroz svoje eksponate prikazuje.

„Nadam se da će taj delić biti dovoljan da sve posetioce zainteresuje za kinesku kulturu i kinesko pozorište“ – naglasio je Tatić.


U okviru ovog specijalnog programa, kinesko pozorište za decu biće predstavljeno i kroz dramske i lutkarske predstave demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog Istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznaćemo priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života. 

Kinesko lutkarstvo i teatar senkisu oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom. Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće nam Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora (Narodno pozorište – scena „Jadran“, 20. septembar).
 


Spoj kineske opere, filozofije, borilačkih veština i drugih klasičnih elemenata kineske kulture prikazaće nam Kinesko nacionalno pozorište iz Pekinga u svojoj predstavi „Tri monaha“ (Narodno pozorište – scena „Jadran“, 19. septembar). Kroz univerzalnu priču o jedinstvu i saradnji, kao i odnosu čoveka i prirode, uverićemo se u šarm kineske kulture.

U okviru filmskog programa biće prikazana tri klasična kineska animirana filma, bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu otvoreno je sinoć dodelom nagrada „Mali princ Dušanu Pop Đurđevu, našem poznatom piscu za decu i mlade i dugogodšnjem direktoru Zmajevih dečjih igara i Vjeslavu Hejnou, cenjenom poljskom profesoru pozorišne umetnosti, glumcu, reditelju, pedagogu i publicisti i trajaće do 21. septembra u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja. 



Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom  gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”. 

U okviru Festivala odvijaju se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO i koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.   

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Нема коментара:

Постави коментар