среда, 26. септембар 2018.

Prеdstavljanje "Neispričane priče" Rajka Grlića



Prеdstavljanje  "Neispričanih priča" Rajka Grlića biće održana u ponedeljak 1. oktobara od 18 sati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1). O knjizi će pored autora govoriti: reditelj Goran Marković, novinar Teofil Pančić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i filmska kritičarka Sandra Perović. Odlomke iz knjige čitaće glumac Branko Cvejić.


„Čitav život sakrivao sam se iza filmskih junaka. Živio njihove živote i pričajući njihove krio svoj. Neispričane priče ostajale su u režijskoj bilježnici kao u nekoj dobro začepljenoj boci. I odjednom, vjerojatno u nadi da ću time olakšati povratak, odlučio sam tu bocu otvoriti.“ 

Ovako Rajko Grlić, proslavljeni hrvatski reditelj svetskog glasa, u uvodu svojih „Neispričanih priča“ objašnjava motive za nastanak ove knjige.

Autor je u ovoj izuzetnoj ličnoj povesti u formi leksikona filmskih termina izneo svoj pogled ne samo na svoju porodicu i karijeru, nego i na zajedničku nekadašnju zemlju, prijatelje, kolege i događaje na jugoslovenskim prostorima u prelomnim vremenima za poslednjih pedesetak godina. Svaki filmski termin, pritom, sadrži kratku definiciju i značenje date filmske pojave, a onda Grlić u tom tematskom ključu, na veoma duhovit, dirljiv, a ponekad i gorak način, priča neku od epizoda ili iz svog života ili iz scenarija nekog od svojih nerealizovanih filmova. Sa nesumnjivim darom i za književni izraz Grlić ispreda uzbudljive pripovesti koja će pogoditi svakoga ljubitelja dobre priče.



Nakon razgovora, uslediće i projekcija Grlićevog filma „Ustav Republike Hrvatske“.

Ulaz je besplatan.

Нема коментара:

Постави коментар