петак, 28. септембар 2018.

Brodski kvartet na 50. BEMUS-u!


Na 50. jubilarnom BEMUS-u koncert će održati i prave rok zvezde. Gudački kvartet Brodski, koji  će nastupiti 16. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, apsolutno zaslužuje taj epitet s obzirom da je sarađivao sa muzičkim zvezdama poput Stinga, Bjork, Elvisa Kostela i Pola Makartnija. Nastup kvarteta i islandske pevačice Bjork u čuvenoj londonskoj dvorani ’Union Chapel’ okarakterisan je od strane britanskog Gardijana kao „rajsko iskustvo“. Njihov album sa Elvisom Kostelom „The Juliet Letters” bio je svojevremeno među 20. najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji, a sam Kostelo ga je opisao rečima: “Ciklus pesama za glas i gudački kvartet koji ima naslov. Ovo je malo drugačije. Ovo nije rok opera. Ovo je nešto novo.”

Osnovan 1972. godine, Brodski kvartet je do danas nastupio na više od 3.000 koncerata na vodećim svetskim koncertnim pozornicama i objavio više od 60 diskografskih izdanja. Urođena radoznalost i velika želja za istraživanjem, vodile su ansambl u različitim umetničkim pravcima i osigurale su im ne samo značajno mesto na međunarodnoj sceni kamerne muzike, već i širok dijapazon muzičkog izraza. Zahvaljujući svojoj energiji i sviračkom umeću, osvojili su brojne nagrade i priznanja širom sveta, a svojim predanim pedagoškim radom prenose iskustva mladim generacijama muzičara. Tokom više od 45 godina karijere, Brodski kvartet je nastupao na najvećim festivalima i u prestižnim koncertnim dvoranama širom Australije, Azije, Severne i Južne Amerike, Južne Afrike i Evrope. Snimci koje redovno ostvaruju za radio i televiziju emituju se u svetskim okvirima. 


Kvartet Brodski je poslednji put svirao u Beogradu pre 7 godina kada je izvodio dela naše kompozitorke Isidore Žebeljan, a na Bemusu će se predstaviti kompozicijama Šostakoviča, Betovena, Tanake i Mendelsona.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 900, 1200 i 1400 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар