уторак, 28. август 2018.

ZOF - FER PLEJ




Sport je  nastavak politike drugim sredstvima. Stoga su zemlje socijalističkog lagera htele i na sportskim terenima da dokažu svoju nadmoć. Pored  napornog vežbanja, kako bi ostvarili taj cilj koristili su i doping. U tome su prednjačili spotisti iz Istočne Nemačke (DDR) i Sovjetskog Saveza.

Dominacija ideologije u svim oblastima bacala je u zapećak lične sudbine i živote. Kao što se potenciranje vojne sile, zataškavaju privredni i tehnološki pad, tako i doping u profesionalnom sportu ima isti cilj (lečenje kolektivnih frustracija): prikazati zemlju, državu i naciju kao pobedničku. Činjenica da se ni Zapad nije libio da posegne za pilulama za lilule ("stimulativna sredstva").


Lepo subotnje veče na zemunskom Magistratskom trgu, koje nisu poremetile ni munje koje su se poigrale nad Batajnicom, na bioskopsko platno Zemunskog otvorenog festivala  (ZOF) nam je donelo jedan odličan češki film. 

Ovaj put nije bila reč o komediji, naprotiv. No, kakogod češka kinematografija je jedna od meni dražih. 

 

Sada je pred nama zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Odlazimo u Čehoslovačku godina je 1983. Ani, sprinterka, dete disidenata, lišena šanse da se upiše na fakultet, nada da će se takmičiti na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. 


Ona se bespogovorno podvrgava specijalnom lekarskom tretmanu, na kojem joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene fizičke performanse se povećavaju, ali ubrzo otkriva mračnu stranu uzimanja steroida (mučninu, žutu jetru, odsustvo menstruacije, mogućnost da ostane besplodna), zbog čega odlučuje da prestane da ih upotrebljava.


Njena majka, koja pomaže kolegi u antirežimskim delatnostima, vidi učešće Ane na Olimpijadi kao jedinstvenu priliku da emigriraju i bez njenog znanja joj podmeće steroide.

U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i svoje mesto vidi u Čehoslovačkoj.


XXIII Letnje olimpijske igre održane  su 1984. godine u Los Anđelesu. Zbog američkog bojkota Letnjih olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine, četrnaest komunističkih država bojkotovali su ovu Olimpijadu. Tako da se sav taj trud pokazao kao beskorisan. Kada politika pobedi sport (koa u godinama kada je naša zemlja bila izopštena iz međunarodne zajednice).


FER PLEJ (Fair Play, 2016, Češka i Slovačka, drama, 100min)

Režija: Andrea Sedlačkova

Uloge: Ana Gejslerova, Vlastina Svatkova, Judit Bardoš

Film je  nominovan za Oskara za najbolji strani film 2014. godine.

Нема коментара:

Постави коментар