петак, 10. август 2018.

ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

 
Субота, 11.8.2018. у 13.00
Кроз изложбе води Катарина Костандиновић, историчарка уметности
Вођење почиње у Ликовној галерији, Кнез Михаилова 6

 

Вођење кроз поставке у галеријама Културног центра Београда замишљено је као рефлексија или лични осврт на различите уметничке праксе, на естетска и концептуална опредељења, изражајна средства, друштвено-културне околности, које су видљиве или невидљиве на актуелним изложбама у КЦБ. 

Крећући се од Ликовне галерије и изложбе Игора Бошњака насловљене ЕУтопиа, до Подрума и Личних географија - колективне међународне изложбе седам уметница, истражићи доминантне нити које непосредно повезују две поставке – сећање и простор (реалан/историјски/имагинарни). Шетња кроз актуелне изложбе има за циљ да подстакне дијалог са публиком, покрене питања и дискусију, размену мишљења. Говорићем се о различитим садржајима кроз поставке, у галеријским просторима као местима инвентивности и промишљања о савременој визуелној и ликовној сцени.

Бошњак кроз своју карту Европе (кроз традиционални медиј сликарства, интерактивним елементима унутар поставке, итд), са којом се поиграва и трансформише, представља сугестивну форму реалног простора (континента Европа), али који сада бива постављен у нови контекст, без разумних тумачења, без цензурисаног погледа, али провучен кроз нов искуствени поступак. Овај простор се сада приказује као изолована целина у којој не постоје границе и који представља уметникову пројекцију идеје о Европи. 

У галерији Подрум седам уметница, кроз микро-историје и проблеме сећања и заборава везане за сопствена порекла, истражују начине суочења са траговима прошлости који се уписују у пејзаже, у психе и у тела. Од југоисточне Европе до Јужне Америке и vice versa, намера је дакроз изложбу се територије посматрају као истовремено географски и емоционални простори, као сценографије за процесе преношења сећања.

Фото: Милутин Марковић

Нема коментара:

Постави коментар