среда, 15. август 2018.

Big bend Karaganda (Kazahstan): U susret godišnjicama Bernštajna i Geršvina




Nemamo baš svakog dana priliku da čujemo dobar džez koji nam dolazi iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, iako on na tom području ima dugu tradiciju. Zato raduje što možemo da vam predstavimo Big bend iz Kazahstana!


U susret jubilarnim godišnjicama Leonarda Bernštajna i Džordža Geršvina (100 i 120 godina rođenja) – dva velikana klasične muzike iz SAD, koji su inspiraciju nalazili i u džez muzici, ovaj cenjeni sastav predstaviće repertoar zasnovan na njihovim delima.
 
Koncert će biti svojevrsna najava 34. Beogradskog džez festivala, koji će se u organizaciji Doma omladine Beograda ove godine odvijati od 25. do 29. oktobra. Pod sloganom „Bez granica“ domaćoj publici predstaviće preko 20 izvođača sa svih kontinenata, jer je džez muzika danas istinski globalni fenomen!
 
Filharmonija – kulturna institucija Karagande, koja objedinjuje nekoliko raznih profesionalnih muzičkih kolektiva, osnovana je 1945. godine i nosi ime Kali Bajžanova, legendarnog pevača kazahstanskih tradicionalnih pesama. Karaganda je najvažniji industrijsko-rudarski centar Kazahstana i grad je pomogao da se filharmonija dovede na visok umetnički nivo. Od prvih godina postojanja, ova najvažnija kulturna ustanova Karagande uvek je ispunjavala svoj glavni zadatak – prenošenje muzičke kulture u mase i uzdizanje umetničkog ukusa stanovništva.


Džez orkestar je osnovan 1994. i danas ima 25 članova. Ovaj bend je jedan od najpopularnijih profesionalnih ansambala iz državnog koncertnog udruženja grada Karagande. Za kratko vreme bend je postao laureat brojnih festivala u Kazahstanu i inostranstvu, uključujući festivale održane u Rusiji, i brzo je prepoznat među ljubiteljima džez muzike. Koncerte orkestra sa zaslužnim izvođačima, kao što su D. Kairolin i virtuozni pijanista A. Proninom, publika je dugo pamtila.

Danas orkestar ima vernu publiku. U svom repertoaru orkestar ima dela kompozitora Kazahstana, kao i najpoznatija dela stranih džez kompozitora, uključujući Geršvina, Bernštajna, i najpoznatije džez standarde. Koncerti uz učešće džez orkestra iz Karagande uvek se održavaju na visokom nivou, u prepunim salama.



Zvezde džez muzike, laureati međunarodnih takmičenja, A. Pronin i J. Orinbasarova, kvartet “Moskva-Transit” i mnogi drugi, nastupali su sa ovim istaknutim džez orkestrom. Big bend Karaganda ima bogat repertoar džez muzike, koji se svake godine dopunjuje novim kompozicijama, uključujući i radove kazahstanskih kompozitora. Veliku pažnju i napore za ažuriranje repertoara i poboljšanje izvođačkih veština orkestra daje njen glavni dirigent Igor Andreičenko.

Koncert se posebno preporučuje svima onima koji žele da prošire svoje vidike kad su u pitanju klasici džez muzike, ovde predstavljeni u svom najboljem izdanju i najplemenitijem, virtuoznom big bend izvođenju.


Sreda, 12. septembar 2018. u 20:00 // Velika sala Doma omladine Beograda
 
Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Ulaz je besplatan, uz propusnice koje se mogu preuzeti na ulazu u Dom omladine, na dan koncerta od 19 časova.

Нема коментара:

Постави коментар