петак, 31. август 2018.

Pobednički film ovogodišnjeg Sandensa na IndieBelgrade festivalu u Domu omladine!


U okviru četvrtog Festivala nezavisnog američkog filma, koji se od 13. do 16. septembra održava u Domu omladine Beograda, pred srpskom publikom premijerno će biti prikazan film Loše obrazovanje Kameron Post” (The Miseducation of Cameron Post, 2018, 91’). Ova tinejdžerska drama u režiji Desiree Akhavan, koja sa Ceciliom Frugiuele potpisuje i scenario, pobednički je film ovogodišnjeg Sandens festivala i dobitnik Velike nagrade žirija. 


Naslovnu ulogu tumači mlada zvezda Chloë Grace Moretz (Let me in“, Kick-Ass“), koja je na velikom platnu ostvarila još jednu ulogu za pamćenje. Ovog puta igra seksualno ambivalentnu tinejdžerku  uhvaćenu u zagrljaju sa svojom drugaricom, zbog čega biva poslata u crkveni kamp za mlade kojima je “potrebna terapija za promenu seksualnog opredeljenja“ .
Loše obrazovanje Kameron Post” je izuzetan film o konfuziji i bolu koje mladi proživljavaju na takvom mestu i o duhu tinejdž-buntovništva i zajedništva koji su jači od bilo kakvih stega. Pored Chloë Grace Moretz, glavne uloge igraju Sasha Lane, Forrest Goodluck i John Gallagher Jr.
Osim na Sandens festivalu, na kojem je proglašen za najbolji, film je ove godine prikazan i na drugim festivalima: Tribeka, Karlovi Vari, Sijetl, San Francisko, Molodist.

Ovogodišnje izdanje festivala IndieBelgrade, pod sloganom „Od nezavisnog filma do Oskara“, prikazaće 6 premijernih filmova najsvežije produkcije američkog nezavisnog filma, koji će se takmičiti za Grand Prix. U pitanju su ostvarenja koja su društveno angažovana i bave se važnim, često i teškim temama, a do sada su već prikazana na prestižnim svetskim festivalima.

Specijalni gost festival biće ikona nezavisnog filma, dvostruki oskarovac Aleksander Pejn (Alexander Payne).  Autor „Stranputica“, „Nebraske“, Potomaka“ i „Sve o Šmitu“, primiće nagradu „Indie Icon Award“ za životno delo i razgovarati sa radoznalom beogradskom publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, u subotu 15. septembra, nakon čega će uslediti specijalna projekcija jednog njegovog filma.
Indie Belgrade organizuju Dom omladine Beograda & Super Films Int. uz podršku Grada Beograda, Minastarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade SAD u Beogradu.
Selektori festivala su Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković, a urednik filmskog programa Doma omladine Dragan Nikolić.

Нема коментара:

Постави коментар