четвртак, 30. август 2018.

Саопштење Отвореног унирзитета Суботица поводом оставки г-дина Марковића и четворо чланова Савета Фестивала



Изражавамо жаљење што је дошло до оставке господина Марковића и четворо чланова Савета Фестивала. Посебно у овом тренутку, само три недеље пре почетка јубиларног 25. Фестивала. Неоспорно је да су у протеклом периоду господин Марковић и чланови Савета значајно допринели афирмацији Фестивала, на чему смо им после дугогодишње успешне сарадње веома захвални. Са друге стране, очекивали смо да ће исти допринос дати и јубиларном 25. издању Фестивала али морамо да разумемо њихову одлуку. 


Будући да је, у складу са Статутом и оснивачким актом Фестивала, тренутном Савету Фестивала и директору Марковићу истекао четворогодишњи мандат у фебруару текуће године, очекујемо да ће нови Савет а потом и директор Фестивала бити изабрани у наредном периоду како би у сарадњи са извршним продуцентом реализовали предстојећу манифестацију. 


Последња седница Савета Фестивала којој је присуствовао представник извршног продуцента одржана је у новембру 2017. и од тада извршни продуцент није позван да присуствује нити једном састанку-седници коју су уприличили чланови Савета и господин Марковић. Такође, нити једна одлука која је проистекла са тих састанака није званично достављена извршном продуценту Фестивала који је по добијању резултата конкурса наставио да припрема програм за септембар, како је и дефинисано у пријавама за конкурсе које је извршни продуцент припремио заједно са господином Марковићем. 


У једном се слажемо са господином Марковићем – да су текућу годину обележили нарушени односи и поверење и бројни проблеми, што је последица иницијативе господина Марковића у виду оснивања удружења грађана са циљем преузимања организације 25. и наредних Фестивала. Таква инцијатива, покренута без повода и аргумената, није прихваћена од оснивача Фестивала, Града Суботице након чега почињу претходно поменути проблеми.


Упркос чињеници да је буџет Фестивала за његово 25. издање свега 5 милиона динара и да смо из неразумљивих разлога, након вишедеценијске подршке, ове године ускраћени за исту од стране Министарства културе, наша је обавеза, као извршног продуцента Фестивала именованог од стране оснивача Фестивала -  Града Суботице већ 21 годину, да манифестацију реализујемо у складу са  дугогодишњом програмском оријентацијом и  стеченом репутацијом. На то нас обавезују и уговори које смо склопили са Градом Суботицом и Покрајинским секретаријатом за културу. У складу са тим, од 16. до 21. септембра, како је и предвиђено током аплицирања на конкурсе, имаћемо врло репрезентативан такмичарски програм са представама са 3 континента, специјалан програм посвећен кинеском позоришту за децу уз гостовање позоришта из Пекинга и Шангаја, луткарски камп за децу из Суботице и Сегедина, изложбе, промоције књига, филмски програм, радионице и низ наступа професионалних и аматерских трупа у оквиру пратећег програма. Најкраће речено, много садржајнији Фестивал него што се у овом финансијском оквиру може очекивати.  


Следеће саопштење везано за Међународни фестивал позоришта за децу можете очекивати следеће недеље, када ће бити представљен програм јубилеја и најзанимљивији пратећи садржаји.



С поштовањем, 


Илија Татић


директор Отвореног универзитета, извршног продуцента Међународног фестивала позоришта за децу

Нема коментара:

Постави коментар