петак, 24. август 2018.

Let There Be Rock u Pančevu


Izložba pod nazivom „Let There Be Rock”, fotografa Aleksandra Stojkovića,  svečano je otvorena sinoć u Domu omladine Pančevo u okviru IV FreeDom Art festivala.

Prikazano je  50 slika  koji su nastali u Pančevu, okolini i u Beogradu, a prema Stojkovićevim rečima, cilj mu je da fotografije predstave rokenrol onakav kakav je zaista, to jest, da prikažu emociju. Jedan deo fotografija afirmiše i mlade pančevačke rok snage.


 "Pogledamo li ovih dana kliničku sliku rokenrola, ne samo kod nas nego i u nesuđenim proleterskim zemljama Engleskoj i Americi, neće nam preostati ništa drugo nego da, žalosna srca, konstatujemo njegovu smrt. Ako, međutim, pogledamo bilo koju sliku snimljenu majstorskom rukom Aleksandra Stojkovića, zaključićemo da je rok muzika danas živa i zdrava isto koliko je to bila u svojim najboljim danima.

Aleksandar Stojković, čovek velikog dara i istog takvog srca – jer bez velikog srca ne prave se,dakle,ovakve slike – čini nešto što je od nesvakidašnje važnosti u ličnim istorijama nas koji smo se duboko i nepovratno zaljubili u rokenrol (a lične istorije, da odmah dodam, važnije su od one opšte, velike, koja laže čim zine). Stojković je, naime, svakome koga je fotografisao izdao uverenje o čistom obrazu i potvrdu o čestitom ponašanju. Na pitanje: „Gde si ti bio dok se rušio svet?”, svako ko se našao pred njegovim objektivom – pošto Stojković nikada ne fotografiše pajace i klovnove iz sveta zabave – moći će da odgovori: „Na rokenrol bini ili ispred nje. Tamo gde je bilo pošteno stajati.”

konstatuje Ivan Ivačković, novinar i publicista

„Let There Be Rock” je četvrta samostalna izložba pančevačkog foto-reportera Aleksandra Stojkovića i predstavlja retrospektivu njegovog rada na rok fotografiji u poslednjih pet godina.

Aleksandar Stojković je rođen u Pančevu 1970. godine, a fotografijom se bavi od rane mladosti. Njegove fotografije objavljivane su u gotovo svim domaćim novinskim i internet izdanjima i u svetski poznatim časopisima „Rolling Stone” i „L’Europeo”.

Urednik je fotografije portala „013info”, a od 2015. godine sarađuje i s Domom omladine Pančevo.
.

Нема коментара:

Постави коментар