среда, 1. август 2018.

Karin Fosum -> Ne osvrći se




U ovom romanu Karin Fosum daje precizan opis jednog savim običnog dela Norveške. Odnos među ljudima je narušen, isto kao i njihove moralne vrednosti. Iza mirne fasade norveške periferije krije se dovoljno problema koji bi mogli da izazovu još tragedija. I u ovom romanu Karin Fosum ubedljivo vlada žanrom, a svojom psihološkom pronicljivošću stvara likove kojima verujemo, sve do poslednjeg priznanja...


Reč dve o radnji. Prijavljen je nestanak šestogodišnje devojčice. Nedugo potom, na obodu seoceta u kom se svi poznaju pronađeno je telo tinejdžerke Ani Holand. Višeg inspektora Konrada Sejera čeka nov, težak slučaj, imaće pune ruke posla kad se suoči sa novim neobičnim, zagonetnim dogđajima.


Karin Fosum je proslavljena norveška autorka kriminalističkih romana, poznata kao "Norveška kraljica krimića". Njeni književni počeci vezani su za pisanje poezije, a svoju prvu zbirku pesama objavila je 1974, kada je imala 20 godina.


Za nju je iste godine dobila nagradu „Tarjei Vesaas“ za debitante. Neko vreme je radila u bolnicama, lečilištima i centrima za odvikavanje od droge. Posle toga seli se u okolinu Osla i započinje vrlo uspešnu književnu karijeru, obeleženu serijalom knjiga o inspektoru Sejeru, koje su postale međunarodno uspešni bestseleri prevedeni na preko 16 jezika.


Za roman Ne osvrći se osvojila je nagrade „Stakleni ključ“ i „Riverton“. Za roman Kad đavo drži sveću (Samizdat B92, 2017) dobila je nagradu „Gumshoe“ za najbolji evropski kriminalistički roman 2006. godine. Do sada je ekranizovano šest romana o inspektoru Sejeru. Napisala je i dve zbirke kratkih priča. Živi u Oslu.

Нема коментара:

Постави коментар