уторак, 28. август 2018.

Otvaranje izložbe "Između nas - Povezivanje kolekcija Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica"


Između nas
Povezivanje kolekcija Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica


U petak 31. avgusta 2018. u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14 biće otvorena izložba Između nas koja predstavlja saradnju Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica. Ovom prilikom, dve institucije će predstaviti mali deo svojih kolekcija savremene umetnosti, a ideja izložbe jeste da promoviše saradnju između institucionalnih kustosa koji se bave savremenom umetnošću, odnosno republičkih, gradskih i pokrajinskih institucija. Težnja je da se na ovaj način podstakne umrežavanje, preispitivanje i valorizacija ne samo postojećih zbirki i aktuelne otkupne politike već i tekuće scene.

Kustosi izložbe su Una Popović (MSU) i Nela Tonković (SGSU).

Umetnici: Saša Tkačenko / Miloš Tomić / Mladen Bizumić / Nikola Savić / Žolt Kovač / Marta Jovanović / Maja Rakočević Cvijanov / Vesna Pavlović / Ivan Grubanov

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren 1965. godine kao ustanova čija će programska orijentacija biti usmerena prema aktivnom proučavanju i pravovremenom prikupljanju dela savremene umetnosti iz čitave nekadašnje Jugoslavije. Dve ustanove nastale su približno u isto vreme, tokom šezdesetih godina, kada je širom jugoslovenskog kulturnog prostora formirana mreža ustanova koje izučavaju i kolekcioniraju savremenu vizuelnu umetnost. Savremena galerija Subotica osnovana je kao galerija Likovni susret 1962. godine. Galerija taj prvi naziv duguje izložbama koje je organizovala: velike jugoslovenske smotre dela nastalih u tada značajnim umetničkim kolonijama bile su sam početak rada Likovnog susreta. Savremena galerija Subotica takođe je imala zadatak da stvori kolekciju. U početku veoma birokratsko rešenje koje je podrazumevalo mogućnost da Galerija otkupljuje isključivo dela nastala u jugoslovenskim kolonijama, napušteno je već tokom prve decenije njenog rada jer je shvaćeno kao veoma restriktivno.

Rukovodstvo grada šezdesetih godina želelo je da u novoj kolekciji nove ustanove, koja je trebalo da doprinese modernizaciji grada, budu značajni radovi već etabliranih umetnika, dok su kolonije gubile značaj i mogućnost da takve umetnike privuku. Tokom šezdesetih, za Muzej savremene umetnosti, kao i za po kapacitetu i obimu znatno manju Savremenu galeriju Subotica izdvajala su se značajna sredstva i otkupljivani su neki od tadašnjih antologijskih radova što potvrđuje jasnu i pravovremenu otkupnu politiku nekadašnje države, odnosno institucionalnu recepciju i valorizaciju najrelevantnijih umetničkih pojava.

Salon Muzeja savremene umetnosti je od samog početka, kao depandans Muzeja savremene umetnosti, svojim programom pružao relevantnu sliku savremenih umetničkih tokova. Početkom novog milenijuma, galerija je i renovirana i prilagođena neophodnim izlagačkim standardima i u njoj se i danas smenjuju značajne samostalne i grupne izložbe lokalnih i inostranih autora. Salon Muzeja savremene umetnosti aktivno učestvuje u produkciji umetničkih radova, i tako ostvaruje značajnu ulogu na sceni.

Izložba Između nas je zapravo poziv Salona MSU Savremenoj galeriji Subotica da zajedno predstave određene akvizicije i poklone autora koji su izlagali ili učestvovali na samostalnim i grupnim izložbama u organizaciji jedne i druge institucije. Savremena galerija Subotica je takođe ustanova koja se zainteresovano uključila u produkciju umetnosti, aktivirajući svoj izlagački prostor (Palatu Rajhl sagarađenu 1904. godine) kao rezidencijalni prostor za umetnike koji stvaraju site specific radove – rezultat tog odnosa su neki od novijih radova tezaurisanih u njenoj kolekciji. Ova faza rada kod obe galerije zaokružuje priču o nastanku i potencijalnom toku stvaranja kolekcija: one su opipljiv rezultat vidljivih (i često nevidljivih) procesa saradnje sa umetnicima, te tako predstavljaju dragoceni dokument o prošlom i našem vremenu koji svedoči o shvatanjima uloge umetnosti, ali i o svemu što nam je u vezi sa njom bilo važno. Izložba Između nas je slika zajedničkih karakteristika kolekcija koje se stvaraju u najneposrednijem kontaktu sa savremenom umetničkom scenom i njenim protagonistima. Ma koliko inače bile različite, ta suština ih povezuje.

Avgust 2018
31
Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Izložba je otvorena
od 31. avgusta
do 9. oktobra 2018. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. 


 




 

Нема коментара:

Постави коментар