понедељак, 27. август 2018.

ZOF – AGAPE-GORAN BOGDAN PRIJATELJ ZEMUNSKOG OTVORENOG FESTIVALA




Na Zemunskom otvorenom festivalu (ZOF) u petak uveče pre prikazivanja filma „Agape“ Goranu Bogdanu dodeljena je povelja „Prijatelja festivala“ prva u nizu koje će biti dodeljene ubuduće. 



Okupljene je pozdravio selektor festivala Zemunac Miroslav Mogorović (1972.) programski direktor Palićkog festivala, producent, upravnik bioskopa „Fontana" i od 2015 vlasnik Vinarije Tošić rečima da je zadovoljan što se Zemunu vraća stari sjaj, "po kulturni, a ne po kriminalu:"


Film nosi naslov  “Agape”, što znači ljubav, ali ne onu taktilnu, telesnu, već onu koju bog šalje prema svom stadu. Koje bi  istim tim emocijama trebalo da mu uzvrati. Koja bi trebala da postoji među ljudima, koji su po rečima evropske himne braća (i sestre). Ovaj film pred hrvatsko i ne samo pred hrvatsko društvo stavlja ogledalo. Ako vam se odraz ne svidi ne krivite ogledalo. 


Miran (Goran Bogdan), je nekonvecionalni sveštenik, koji drži župu u jednom od zagrebačkih predgrađa i koji priprema decu za ceremoniju potvrde. Jedan od njih je Branko (Denis Murić,"Ničije dete"), koji uživa posebnu Miranovu pažnju. Jednog dana, nov dečak se doseljava u njihov kraj i on odmah postaje Miranov miljenik. Goran je ljubomoran i priznaje da je u seksualnoj vezi sa sveštenikom, što pokreće niz nesrećnih događaja.


Taj drugi dečak nosi ime andela Gabrijela (Gavrila-Pavle Čemerikić, Ničije dete) anđela druge prilike. On je po religiji glasnik koji donosi vesti od boga. Kao što „Službenog glasnika“ objavljuje novosti koje donese vlada.


Infatilni katolički sveštenik (ide u teretanu, pliva, igra igrice, ganja motor) poklonima obasipa izabranog učenika. Šta se iza toga krije?

Kada grupa domskih huligana namlati Branka, jer je “peder” i  župnikov ljubavnik. Premlaćeni Branko uporno negira da su župnik i on u seksualnoj vezi. Sve postaje komlikovanije kada sveštenikovu pažnju privuče visoki, naočiti i plavokosi momak Gabrijel. Kod Branka se javlja ljubomira...


Dominantan ženski lik je sveštenikova sestra (Darija Lorenci) koja se brine o njemu, kuva mu i pere veš, kritikuje, ali i brani po svaku cenu. 


“Agape” nas suočava s zagrebačkim predgrađem, koji iako daljinski blizui centru, kulturno s njim ne korespondira. To je milje doseljenika koji žive u zemljačko-burazerskim krugovima i po konzervativnim društvenim pravilima. Pored centralne teme-raskoraka između onog što sveštenici propovedaju i onog kako se oni sami ponašaju, u pozdaini se pletei priča o korupciji, nekretninama i tržnim centrima.



No, film pati od odsustva smislene dramatike, bez izbalansiranog ritma, teme su  nabacane zbrda-zdola i površno, bez ikakve ozbiljnije razrade. Ništa tu ne pomaž i određena simbolika u pojedinim scenma (zatvaranej prozora prema spoljnim uticajima, pruga koja se račva s dva junaka). I sam kraj filma deluje kao nametnut, kao beg od poentiranja. Šteta što nesumnjivi kvalitet Gorana Bogdana nije bolje iskorišćen. 



Branko Šmit je rođen 1957. godine u Osijeku. On je reditelj i scenarista, poznat po filmovima Ljudožder vegetarijanac, Put lubenica i Imena višnje.   





A G A P E 

Država:     Hrvatska / 2017
Trajanje:     87’
Režija: Branko Šmit
Scenario:  Sandra Antolić, Ivo Balenović, Zrinka Katarina Matijević, Branko Šmit
Uloge: Goran Bogdan, Ivo Gregurević, Pavle Čemerikić
Filmografija::
    2017 Agape
    2015 Imena višnje / Ungiven
    2012 Ljudožder vegetarijanac
    2009 Metastaze
    2006 Put lubenica / The Melon Route
    2001 Kraljica noći / Queen of the Night
    2000 Srce nije u modi / The Old Oak Blues
    1997 Božić u Beču / Christmas in Vienna
    1994 Vukovar se vraća kući
    1991 Đuka Begović
Fotografija:     Dragan Ruljančić
Montaža:     Hrvoje Mršić
Producent :     Stanislav Babić
Produkcija:     Telefilm
Distribucija:     Soul Food


Нема коментара:

Постави коментар