четвртак, 30. август 2018.

IZ SEULA S LJUBAVLJU: VELIKA ZVEZDA VOKALNOG DŽEZA NA 34. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU!


Beogradski džez festival predstavlja prvi put u našoj zemlji vokalnu solistkinju Jun Sun Na, veliko ime južnokorejskog džeza! Neprikosnovena internacionalna zvezda pojaviće se na sceni Kombank dvorane u nedelju 28. oktobra, sa programom koji čini smeli i originalni spoj klasika džeza, rok i folk muzike. 


Koncert je organizovan uz podršku Ambasade Republike Koreje u Srbiji, a takođe će biti deo manifestacije Dani korejske kulture 2018, koja će se održati na nekoliko lokacija u Beogradu i Novom Sadu od 24. septembra do 31. oktobra. 
Jun Sun Na (Youn Sun Nah) rođena je i odrasla u Seulu, a studirala u školi za džez i savremenu muziku CIM u Parizu. Godine 2007. započinje saradnju sa švedskim gitaristom Ulfom Vakeniusom, što je dovodi do ugovora sa renomiranom minhenskom kućom ACT, albuma Voyage i meteorskog svetskog uspeha. Kritičar Zidojče cajtunga utvrdio je da se „u vokalnom džezu dugo nije pojavilo nešto tako briljantno, zanimljivo i virtuozno“. U Južnoj Koreji osvaja nagradu za najbolji džez album 2009, a francusko ministarstvo kulture joj dodeljuje Orden viteza umetnosti i književnosti.





Same Girl, drugi album za ACT, najprodavanije je džez izdanje u Francuskoj 2011, a nemačka džez kritika joj dodeljuje nagradu ECHO za najboljeg vokalnog solistu na svetu. Turneja je vodi na preko stotinu destinacija, a nastupala je i na samitu G20 svetskih lidera u Seulu, pred Barakom Obamom i Angelom Merkel. Bendu se uskoro pridužuje virtuozni harmonikaš Vensan Perani, a album Lento je novi biser: više nego ikad ranije Jun Sun Na impresionira ekspresivnom interpretacijom ispunjavajući srca slušalaca.

Amerika je u fokusu novog izdanja She Moves On (2017). Za potrebe snimanja otišla je u Njujork i angažovala prvoligaše sa avangardne scene (Mark Ribo, Džejmi Saft, Bred Džons, Den Rizer), odabravši izazovan program. Suočila je sjajne obrade bisera Džimija Hendriksa, Džoni Mičel, Pola Sajmona i Lua Rida, sa folk tradicijom sastava Fairport Convention i Peter, Paul and Mary, te klasicima iz repertoara Frenka Sinatre i Nine Simon, ostvarujući organski spoj najboljeg iz različitih svetova. 

„U kulturu Koreje upisan je stalan interes za zapadnjačku muziku – mada je naša tradicija stara 5000 godina, već decenijama se u svim našim školama obavezno uči kako se svira neki instrument, najčešće klavir, uz dela slavnih evropskih kompozitora… U današnje vreme, kad smo svakodnevno izloženi globalnoj pop muzici – čemu i sama Koreja kroz K-pop daje svoj veliki doprinos – jasno je da granice u ovoj umetnosti zapravo ne postoje“, kaže Jun Sun Na.

Na 34. Beogradski džez festival dolazi kao priznata svetska atrakcija, čiji koncerti predstavljaju slavljenje onoga što bi džez mogao da bude – ako ga sagledamo iz nove perspektive. Sve sasvim u skladu sa sloganom ovogodišnjeg festivala: „bez granica“.

Pojedinačne ulaznice za koncerte u Kombank dvorani u okviru 34. Beogradskog džez festivala su u prodaji od 1. septembra preko EVENTIM mreže i na Blagajnama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane. Cene: 1200 RSD, 1500 RSD i 2000 RSD. Ulaznica važi za oba koncerta jedne večeri: 28. oktobar od 19:00 Ju Sun Na kvintet i od 20:45 Čučo Valdes – Jazz Batá; 29. oktobar od 19:00 Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom i od 20:45 Kurt Eling sa bendom. U prodaji su i kompleti ulaznica za ceo glavni program (25–29. oktobar, Dom omladine Beograda i Kombank dvorana) po aktuelnoj ceni od 3600 RSD, kao i poseban komplet ulaznica za dva koncerta u Kombank dvorani (28. i 29. oktobar) po ceni od 2500 RSD (u komplet ulaze mesta iz cenovnog ranga od 1500 RSD).

Нема коментара:

Постави коментар