четвртак, 16. август 2018.

Izložba "Mentalni kvadranti" u Kući legata


U Kući legata Petra Lubarde u Beogradu otvorena je izložba "Mentalni kvadranti". Krst i u likovnom i fizičkom smislu deli prostor na četiri dela (kvadranta) a kao simbol može biti simbol razdvajanja i potpuno protivno simbol spajanja. Takođe, ako krst uvedemo u polje mentalnog možemo reći da se prostor (mentalni) deli na polja ili kvadrante.

Dragan Jovićević Macola, Iskušenik, drvo, 2005.
"Polazeći od ove kontraverznosti samog simbola a s obzirom da je krst i raspeće jedan od najviše eksplatisanih motiva kroz istoriju umetnosti izložbom Mentalni kvadranti želim da kroz rad nekoliko umetnika podeljenih u četiri sekcije pokažem vrlo različito tretiranje ovog motiva kojim bismo predstavili jednu širu i kompleksniju sliku vezanu za procese i pojave koje ovaj simbol predstavlja", poručuje autor izložbe i umetnik Rade Marković.

Rade Marković, Srpsko raspeće, mix media, 60x80cm, 2014.
 
Umetnici čiji je rad prikazan na ovoj izložbi su raspeće i krst koristili u nekoliko formi: za političku ili angažovanu umetnost, (Milija Nešić, Rade Marković i Sanja Sremac), kao simbol kojim uspostavljaju svoj odnos prema istoriji umetnosti i estetskim formama, (Radomir Stančić i Balša Rajčević, Boško Atanacković i Rade Marković) ili s pozicija arhetipskog poimanja sveta i religije sirove umetnosti, (Dragiša Stanisavljević, Milan Stanisavljević i Ivana Stanisavljević) ili pak sa pozicija autentičnog autodidakta Dragana Jovićevića Macole, a poseban segment bi mogli činiti radovi sa stanovišta popularne kulture (Sanja Sremac i Đorđe Aralica) i rad sa pozicije savremenih medija (Nenad Glišić).


Balša Rajčević, Metarmafoze, kombinovana tehnika, 134x100x8cm, 2016.

Sve zajedno izložba bi trebalo da pruži širu sliku društva u njegovoj komplesnosti i različitosti, poručuje Marković.

Autori izlagači su Balša Raičević, Boško Aatanacković, Dragan Jovićević Macola, Dragiša Stanisavljević, Ivana Stanisavljević Negić, Đorđe Aralica, Milija Nešić, Milan Stanisavljević, Radomir Stančić, Sanja Sremac, Nenad Glišić i Rade Marković.

Kuća legata nalazi se u Knez Mihailovoj 46.

Нема коментара:

Постави коментар