понедељак, 26. децембар 2016.

Dragan Radovancevic, "LAMPEDUZA"



Promocija knjige / Klub Polet / Cetinjska 15, Beograd
Utorak, 27.12. u 20 casova
Na večeri učestvuju: Danijela Pantić, moderatorka razgovora (televizijska voditeljka), Sonja Kovljanić, književna kritičarka.
Stihove čita i sa publikom razgovara: Dragan Radovančević, autor
   
Tema ove knjige nije pitanje ostanka ili odlaska već, pre svega, kako se čovek oseća u apsolutnom izgnanstvu, u kome je prostor u koji se pobeglo istovremeno i jedini mogući dom. Moguće je otisnuti se na Lampeduzu, u avanturu, u stradanje, a moguće je prihvatiti stvari onakve kakve su, te upasti u malograđanštinu i učmalost. Lampeduza u njegovim stihovima kaže: „nisam kriva“, „daleka sam, /tužne poklone spremam“. Ovakav odlazak podrazumeva i žrtvovanje.

U pesmi „Proporcije“ govori se i smrti majke. Njenom  smrću prekida se veza sa svetom iz koga se došlo, a sam taj svet sve više postaje svet mrtvih. Gubitak majke je lična žrtva, privatna Lampeduza:

„Prevodila si me preko vode, izvlačila me iz poplava (iako sam bio daleko, u Berlinu) dok je Srbija tonula“. 

Radovančević govori u ime svih onih mladih ljudi koji su pobegli iz Srbije. Međutim ni strana zemlja ne pruža dobrodošlicu.

Nikola Živanović, „Politika“, „Iskušenje ozgnanstva“


Dragan Radovančević (1979, Sremska Mitrovica, Vojvodina / Srbija) je književnik i pesnik, trenutno na master studijama kliničke psihologije u Lajpcigu (Nemačka).

Rođen u Sremskoj Mitrovici, živeo u Beogradu i Beču. Od 2012. do 2015. živi u Potsdamu i Berlinu, gde radi kao saradnik na Univerzitetu Potsdam u Laboratoriji za eksperimentalnu kognitivnu psihologiju, a potom prelazi u Lajpcig.

Autor tri pesničke knjige: "Klatno se boji letenja" (Gradska biblioteka Čačak, 2006) i "Glagol intimnosti" (KOV, 2009), „Lampeduza“  (Povelja, Kraljevo 2016).

Prevođen na nemački (prevodioci: Matthias Jacob, Alida Bremer i Jan Krasni), bugarski, italijanski (u prevodu: Patrizia Vascotto), slovenački, poljski (Agnieszka Żuchowska-Arendt) i engleski jezik.
Za knjigu "Klatno se boji letenja" književne nagrade: Mladi Dis 2006, Brankovu nagradu - Društvo književnika Vojvodine, 2007. Dobitnik prestižnih stipendija: KulturKontakt Austria (2009), Centralno-evropska inicijativa (Vilenica, Slovenija; 2009), Literarni kolokvijum Berlin (2010).

Uvršten u mnoštvo antologija poezije, eseja i kratke proze na devet jezika.



       

Нема коментара:

Постави коментар