четвртак, 08. април 2021.

Još jedna premijera u JDP-u i to predstave Pučina Branislava Nušića

 


Melodrama našeg čuvenog komediografa Branislava Nušića spada u njegove manje poznate komade i predstavlja kritiku malograđanskog kodeksa usađenog u narod. Pisac kritikuje snažan uticaj sredine koja ne dopušta porodici da sama rešava svoje probleme već joj stalno nameće pravila koja su uslov da građani i njihove porodice opstanu kao „uzorni“ i društveno poželjni.

 


U drami „Pučina“ Jovanka, žena činovnika Vladimira Nedeljkovića, postaje ljubavnica jednog ministra u želji da stvori karijeru svom mužu, a samim tim, i obezbedi visok građanski ugled svojoj porodici.

 

 Zahvaljujući tome, Vladimir napreduje i postaje viši činovnik, ali ubrzo i saznaje, da mu žena nije verna, kao što saznaje i osvešćuje činjenicu da je zahvaljujući ljubavnoj aferi svoje žene napredovao.

 


U predstavi igraju Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović/Goran Šušljik, Bojan Dimitrijević, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Lazarov, Marko Baćović, Maja Kolundžija Zoroe, Bogdana Obradović.

 


 

Glumac Nenad Jezdić, koji tumači glavnu ulogu u predstavi, rekao je da je upravo ova uloga uticala na to da postane stalni član ansambla JDP, a posle duže saradnje baš  sa Egonom Savinom.

„Nušić je gradonačelnik srpske građanske drame, porodične drame, koja je ustvari ozbiljna ekspertiza srpskog društva. Pučina je žanrovski složen komad: tragičan, apsurdan i satiričan. To je priča o lјubavnoj aferi jedne lepe, srećno udate žene sa ministrom u vladi. U ovoj drami svi su ucenjeni i korumpirani, jer je reč o lјudima iz vlasti ili iz neposredne blizine vlasti. Iza porodičnih, prijatelјskih i lјubavničkih odnosa isklјučivo je goli interes. Svi imaju korist od ove afere. Muž koji je službenik u istom ministarstvu, dobija unapređenja, kao i ostali službenici i prijatelјi porodice koji ćute. Nušić nikada ne bi pisao komad o mladoj udatoj ženi koja ima lјubavnika, ali kad je taj lјubavnik ministar u vladi, onda je to i političko i državno pitanje. Akterka ove afere je Jovanka, slobodoumna i prepredena mlada žena i majka koja uspeva da usreći sve oko sebe, izuzev svoga muža. Ona je odlučila da uz pomoć svoje lepote, šarma i odsustva stida dođe do vrha u društvenoj hijerarhiji. U ovoj drami, baš kao i u životu, istina procuri pre ili kasnije i to tamo gde se najmanje očekuje, u samom ministarstvu.

Tako Nušić otpočinje Pučinu, britku satiru o političkom i porodičnom licemerstvu i neograničenoj potkuplјivosti čoveka kao i neumerenom strahu od istine i odmazde vlasti.“, konstatuje reditelj predstave Egon Savin.  Pored režije, Egon Savin potpisuje adaptaciju, scenografiju i izbor muzike. Na kraju pres konferencije Egon Savin je zamolio za završnu reč i rekao da je  „vreme da Beograd ima pozorište „Branislav Nušić“!  Neverovatno je da ne postoji pozorište, ili bar scena, u gradu koja bi nosila ime Branislava Nušića, jer je on u rangu najvećih svetskih dramskih autora.“

 


 

Kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

 

Ovo je 17 izvođenje nekog Nušićeevog dela u JDP-u, a „Pučinu“ je 1977. režirao ovde Dejan Mijač. Premijera predstave je u subotu 10. aprila u 19:00 na Sceni „Ljuba Tadić“.

 Branislav Nušić (1864–1938) je omiljeni i vodeći srpski i jugoslovenski dramski pisac u prvoj polovini XX veka, a ubrzo njegova dela postaju domaća klasika koja se bavi ključnim društvenim temama i po tome je ostao neprevaziđen. Iako su najčešće izvođene njegove komedije vodviljskih tokova, okarakterisane kao komedije naravi kao što su Narodni poslanik (1883), Sumnjivo lice (1887), Protekcija (1889), Gospođa ministarka (1929),  Mister Dolar (1932), Nušić nije ništa slabiji ni u drugim žanrovima. Među prvima u Srbiji je pisao građanske drame, koje su možda ličile na Ibsenove, a bile utemeljene u beogradski milje i srpsko društvo na početku XX veka: Tako je moralo biti (1900), Pučina (1901), Svet (1906), Iza Božjih leđa (1909), Jesenja kiša (1909). Pisao je i tragedije, poeziju, romane, pripovetke, anegdote iz života, koje je objavljivao kao kolumnista Politike i po drugim listovima. Okušao se u poeziji. Značajan doprinos istoriji književnosti dali su njegova istoriografska proza, Autobiografija, Retorika i putopisi.

Osim kao pisac, Nušić je zadužio srpsku i jugoslovensku kulturu i kao pozorišni pregalac. Osnovao je i vodio Narodni teatar u Skoplju, bio je dramaturg i u dva navrata upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Sarajevu. Bio je član Srpske kraljevske akademije.

 Egon Savin je redovni profesor na Katedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Iza sebe ima mnogo režija raznovrsnog dramskog repertoara, od savremenih domaćih autora koje je režirao u neformalnim trupama do svetskih klasika u najvećim nacionalnim teatrima. Radio je širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu: Budimpešta, Trst, Gorica, Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skoplјe, Sarajevo, Podgorica, Rijeka, Sombor, Kruševac i Zrenjanin.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao je predstave: Muke po Živojinu Radoslava Pavlovića (1985), Na letovanju Maksima Gorkog (1990), Mletački trgovac Vilijama Šekspira (2004), Šuma A. N. Ostovskog (2005), Tako je moralo biti Branislava Nušića (2007), Molijerovog Tartifa (2008), U močvari Marine Kar (2009), Unosno mesto A. N. Ostrovskog (2014), Pod žrvnjem Dragoslava Nenadića (2016), Ujka Vanja A. P. Čehova (2018).

Višestruki je dobitnik najznačajnijih nagrada za režiju u zemlјi i inostranstvu.

 

Branislav Nušić

 

P U Č I N A

 

 

Adaptacija, režija, scenografija, izbor muzike                                    Egon Savin

Kostimografija                                                                                                Lana Cvijanović

Scenski govor                                                                                                  Ljilјana Mrkić Popović

 

Igraju:

 

Vladimir Nedelјković                     NENAD JEZDIĆ

Jovanka                                                              SLOBODA MIĆALOVIĆ

Jovan Nedelјković                                          LJUBOMIR BANDOVIĆ

Marija                                                  VESNA STANKOVIĆ

Doktor Ružić                                                     BOJAN LAZAROV

Gospođa Živkovićka                       CVIJETA MESIĆ

Gospođa Nikolićka                                         JOVANA BELOVIĆ

Stanković                                                           BOJAN DIMITRIJEVIĆ

Marko Urošević                                              NEBOJŠA MILOVANOVIĆ / GORAN ŠUŠLJIK

Katica                                                                  MAJA KOLUNDŽIJA ZOROE

Ministar                                                              MARKO BAĆOVIĆ

Olgica                                                                  BOGDANA OBRADOVIĆ

 

Inspicijent                                                         Rade Stojilјković

Sufler                                                                  Dragana Anđelković

Organizator                                                       Vladimir Perišić

 

Asistent reditelјa                                            Janko Cekić

Asistent kostimografa                  Marina Maričić

 

Majstor svetla                                  Dragan Arsenić

Realizator zvuka                                              David Srbljin

 

Foto: Nebojša Babić

 

Нема коментара:

Постави коментар