четвртак, 15. април 2021.

Otvorena izložba „Hipermoderni Dante…“



Povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, oca italijanskog jezika u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu je otvorena iIzložba „Hipermoderni Dante. Ilustracije Danteovog dela širom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine“. Izložba Hipermoderni Dante nudi pregled najnovijih tokova u dugačkoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa inspirisana Vrhunskim pesnikom.

Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo naglasio je da je izložba događaj nade i ohrabrenja u ovim teškim vremenima:

„Ovo je prilika da govorimo o našem značajnom pesniku, da se podsetimo okolnosti u kojima se kulturni događaji u Italijanskom institutu za kulturu odigravaju uživo.“


Posetioci izložbe moći će sa uživanjem da posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije kroz osamdesetak dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija.

Izložba, koja predstavlja svojevrsno putovanje u savremenu vizuelnu kulturu, osmislili su Društvo Dante Aligijeri i Udruženje italijanista, a priredio ju je prof. Đorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem.

Na izložbi su perikazane serigrafije Toma Filipsa koje otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i profinjenu potragu za izražajnim sredstvima, dela oslikana temperom Monike Bajzner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala Božanstvenu komediju, i na kojima je svaki detalj brižljivo stavljen pod lupu.

 

Нема коментара:

Постави коментар