среда, 14. април 2021.

Moj muž u JDP-u


Duodrama “Moj muž”, rađena po istoimenoj knjizi Rumene Bužarovske (prevod: Irena Šentevska), imaće premijeru 18. aprila u Studiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. 

 


Režiju potpisuje Jovana Tomić, koja je s dramaturgom Dimitrijem Kokanovim probrala 5 (“Preljubnik”, „Otac”, „Lile”, „Osmi mart” i „Supa”) iz ove knjige  o odnosima među ženama u patrijarhalnom društvu. U predstavi postoji 12 karaktera, a sve ih igraju Jovana Belović i Sanja Marković, odnedavno stalne članice ansambla JDP-a. Kostime je kreirala Maja Mirković, kompozitor je Luka Mejdžor, a za scenski govor jebila  zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

 

 

„ Kada je Jovana predložila ovaj materijal, nisam sumnjao da će to dramaturški biti dobro i tačno, samo sam se plašio da može da delovuje kao lak materijal. A desilo se suprotno. Gledao sam probu. Smeješ se, pa bi plakao, i zaplačeš, pa se opet smeješ. ” , konstatuje Gorčin  Stojanović, umetnički direktor JDP-a.

 “Bužarovska kreira portrete različitih žena, a tačka spajanja je okolnost da su muževi centralni fokus njihovog života i delovanja. Mi smo u ovoj adaptaciji usmerili narativ na odnos među samim ženama – prijateljicama, koleginicama, majkama i ćerkama.”, konstatuje Jovana Tomić, koja je već 2019. godine u JDP-u režirala komad „Natan Mudri” Gotholda Efraima Lesinga,i dodaje:

„To su žene koje svi prepoznajemo. One su iz različitih socijalnih miljea i društvenih krugova, što širi priču, a ujedinjuje ih patrijarhalni kontekst u kojem moraju da obitavaju.“

 


 

Dimitrije Kokanov  o radu na ovoj predstavi i saradnji s dve glumice kaže:

„One pršte od ideja. Zato mi je uzbudljivija bila dramaturgija predstave nego priprema teksta.“

 


Upravnica JDP-a Tamara Vučković otkrila je da će na premijeri prisustvovati i spisateljica Bužarovska, koja specijalno dolazi u Beograd.


 

Rumena Bužarovska  trenutno jedna od najčitanijih spisateljica na regionalnoj književnoj sceni. Rođena je u Skoplju 1981. godine. Objavila je četiri zbirke priča: Žvrljotine (Čkrtki, 2006), Osmica (2010), Moj muž (Mojot maž, 2014) i Nikuda ne idem (Ne odam nikade, 2018), studiju o humoru u savremenoj makedonskoj i američkoj kratkoj priči O smešnom: Teorije humora kroz prizme kratke priče (Za smešnoto: Teorii na humorot niz prizmata na raskazot, 2012) i knjižicu minifikcije Spavaj (Spij, 2017). Njene zbirke priča prevedene su i objavljene u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj i SAD.

Godine 2016. platforma Literary Europe Live (Evropska književnost uživo), u okviru organizacije Literature Across Frontiers (Književnost bez granica), svrstala ju je među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca. Istarska županija dodelila joj je nagradu „Edo Budiša“ 2017. godine za zbirku priča Moj muž. Bila je stipendistkinja Međunarodnog književnog programa na Univerzitetu u Ajovi (Iowa City) 2018. godine.

Bavi se književnim prevodima sa engleskog na makedonski. Prevodila je dela Luisa Kerola, Trumana Kapotea, Džona M. Kucija, Jana Rida, Flanerija O'Konora. Predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju. Koorganizatorka je i koautorka večeri pripovedanja ženskih priča PičPrič.

 


Jovana Tomić je osnovne, diplomske i master studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku pozorišne i radio režije, u klasi Alise Stojanović.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu postavila je dramu G. E. Lesinga Natan Mudri (2019). Režirala je predstave: Gospodin Biderman i piromani, Urnebesna tama (Atelje 212), Kabare Nušić (Pozorište „Zoran Radmilović“, Zaječar), Lolita (Madlenijanum), Bosonogi u parku, Lisistrata (Narodno pozorište Subotica), If twice rotates the weather vane/ Waiting for future (Paolo Grasi, Milano), Izlaženje (Dragstor, 20/44), Svaki put kao da je prvi (Kruševačko pozorište), Livada puna tame (Narodno pozorište Beograd), Krv crvenog petla (Narodno pozorište Niš), Kretanje (Bitef), Boli kolo (Narodno pozorište Užice).

Dobitnica je prve nagrade Radio Beograda 2 na konkursu „Neda Depolo“ za radio-dramu. Predstava Jovane Tomić Kretanje osvojila je šest nagrada na 65. Sterijinom pozorju.

  Nakon nedavne uspešne premijere komada „Pučina” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, sledeći projekat JDP-a posle dela „Moj muž“ biće dramaBeogradska trilogija” Biljane Srbljanović, u novoj verziji reditelja Ivana Vanje Alača, koja će biti izvedena 26. aprila.

 

Reprize su 19. aprila u 19:30 i 22. i 28. aprila u 19:00.

Plakat je dizajnirao Mirko Ilić.

Fotografije: Đorđe Tomić


 

Нема коментара:

Постави коментар