петак, 23. април 2021.

Народно позориште у Београду део међународног пројекта „Ренесанса”


22 водећа европска позоришта измаштавају „Ренесансу” позоришта у времену пандемије кроз серију кратких филмова у пројекту Европске позоришне конвенције.

 22 позоришта из 18 земаља која су чланови Европске позоришне конвенције истражила су филозофију, фантазију и изазове живота у пандемији како би произвели серију кратких филмова који ће бити доступни од 9. маја 2021. године.

·         У пројекту Ренeсанса учествовало је 250 уметника и радника у култури из целе Европе

·         22 кратка филма из 18 земаља део су ове европске кампање

·         Филмови ће бити објављивани сваког радног дана од 9. маја до 4. јуна 2021. године

ПОГЛЕДАЈТЕ ТРЕЈЛЕР НА ОВОМ ЛИНКУ: https://vimeo.com/538703644

 

Водећа европска позоришта удружила су се како би промислили живот у условима пандемије и могућности за „поновно рађање” позоришта. „Ренесанса” је омогућила европским позориштима да тестирају и открију нове текстове и узбудљиве формате, као што су драмска дела дигиталне драматургије.

Период ренесансе био је процват креативности након мрачног Средњег века испуњеног болешћу. Била је то прослава лепоте, мудрости, науке и архитектуре. То је било време великих драматичних промена, устанака, расцепа друштвених образаца, оно које је довело до стварања новог европског духа времена.

Говорећи о пројекту „Ренесанса, извршна директорка Европске позоришне конвенције Хајди Вајли, рекла је: 

 

„У срцу нашег рада као Европске позоришне конвенције је међународна уметничка сарадња. Али затворене границе, немогућност међународних путовања, уз ограничен број посетилаца или без публике у нашим салама, подстакли су нас да пронађемо нове начине да наши чланови наставе да сарађују – са безбедне удаљености, и да представе и промовишу свој рад широкој публици. Резултат је „Ренесанса”, пројекат који повезује 22 разнолика приступа ”препороду” европских позоришта из 18 земаља. Били смо инспирисани историјским периодом Ренесансе, која је представљала комплексну и разнолику експлозију креативности након најгоре пандемије у историји човечанства.”

Барбара Геслер, руководитељица одељења Креативна Европа, каже: 

 

„Од највеће је важности за позоришта у Европи да се што пре поново отворе, да се сарадња преко граница настави и да се поново повежу са публиком – локалном и међународном. Пројекат Европске позоришне конвенције „Ренесанса” је снажан сигнал у овом погледу за позоришта Европе. Он даје наду да ће се ова пандемија превазићи, али и шири поље активности у домен дигиталног, тако да позориште и даље остане оно што је било у последњих 2000 година: авангардна форма уметности, она која повезује људе и отелотворује напредне визије.”

Серж Рангони, Председник Европске позоришне конвенције и управник Позоришта у Лијежу (Белгија), констатује: 

„Ово је чудесан и импресиван приказ уметничке разноликости водећих европских позоришта. Заједно, створили су снажну слику тога шта препород може да значи за позориште, ако гледамо даље од пандемије.”

Недеља, 9. мај (Дан Европе): Лансирање пројекта.

СВИ ФИЛМОВИ ће бити доступни за гледање током ОГРАНИЧЕНОГ ПЕРИОДА, од 00:00 до 23:59 на сајту Европске позоришне конвенције.

Након овог дана, по један филм ће бити приказиван сваког радног дана од понедељка 10. маја до петка 4. јуна, а по објављивању остаће доступан на сајту Европске позоришне конвенције, вебсајту позоришта као и на друштвеним мрежама.

Премијера кратког филма Народног позоришта у Београду заказана је за 2. јун 2021. године.

 

У пројекту, поред Народног позоришта у Београду, учествују:

·         National Theatre of Albania

·         Schauspielhaus Graz

·         Volkstheater Wien

·         Théâtre de Liège

·         Croatian National Theatre in Zagreb

·         Cyprus Theatre Organisation THOC

·         Národní divadlo – National Theatre Prague

·         La Mousson d'Eté

·         Staatsschauspiel Dresden

·         Pesti Magyar Színház

·         Fondazione Teatro Due

·         Teatro Stabile di Torino – National Theatre

·         Les Théâtres de la Ville de Luxembourg

·         Teatru Malta

·         JK Opole Theatre

·         Divadlo Jána Palárika v Trnave

·         Slovak National Drama

·         Slovensko Narodno Gledališče Nova Gorica

·         Göteborgs Stadsteater - Backa Teater

·         Dakh Theatre – Centre of Contemporary Arts

·         Kyiv National Academic Molodyy Theatre

 

Кратки филмови пројекта „Ренесанса” подржани су и финансирани путем Европске позоришне конвенције, највеће мреже јавно финансираних позоришта у Европи, као и кроз програм Креативна Европа Европске комисије.


 

 

Нема коментара:

Постави коментар