среда, 21. април 2021.

Divlje meso na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ BDP-a


Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više inscenacija na scenama negdašnje YU, odnosno današnjeg regiona, a razni pozorišni kritičari i teatrolozi su ga nazivali i dramom veka. Tako je sada stigao i u pozorište na Krstu.
Neko će se setiti i filma „Divlje meso" iz 1982. koji je režirao Slobodan Unkovski, muziku radio Vlatko Stefanovski, a njemu su igrali Ljuba Tadić, Ljiljana Krstić, Svetozar Cvetković, Azra Čengić i drugi.

 


Stefanovski je radnju komada smestio u predvečerje Drugog svetskog rata, u središtu priče je porodični raskol kroz koji se prelamaju različiti pogledi na svet, tradicionalni i moralni, kancerogeno nerazumevanje i isključivost, te nadirući fašizam, odnosno okolnosti koje ga kroje…

 


"Sva je prilika i da prve dve decenije 21. veka daju tom komadu nove uglove gledanja. Neoliberalna ideologija je stigla u naš razoreni, dezorijentisani i raskrvavljeni dom (ako domom doživljavamo prostor u kome živimo). Stigla da, u saradnji s vladajućom nomenklaturom, bespogovornim diktatom materijalnog viška blagostanja – u čije ime se ima oboriti svaki vrednosni sistem, a koji ima biti jednako sreća, i to tim više što je dalje od običnog čoveka – učini od nas pristalice na sve i svašta, a samim tim i monstrume ako treba. A kad u nama, onda će i u društvu. Pa, ko/ako uspe da se odupre…“, konstatuje Tatjana Nježić.

 


Divlje meso na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ BDP-a

Premijera 24.04.2021.

 


 

Goran Stefanovski

 

PREVOD: Gojko Janjušević

 


ADAPTACIJA, REŽIJA, SCENOGRAFIJA I IZBOR MUZIKE: Jagoš Marković

 

KOSTIMOGRAF: Maria Marković Milojev

SCENSKI GOVOR: dr Ljiljana Mrkić Popović

 


 

 

IGRAJU:

 

Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар