четвртак, 08. април 2021.

Sutra počinje Prolećno izdanje Festivala autorskog filma  

Sutra počinje Online izdanje regionalnog filmskog festivala, oko kojeg su se udružili Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

 
Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. aprila zajedno, po izboru selektora ova četiri festivala, publici nude izbor filmova prikazanih od kojih su neki i nagrađeni na poslednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, te dva restaurirana jugoslovenska klasika.
 
U programu je devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Philippa Yuryeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga; dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala devojčica” Sébastiena Lifshitza i dva jugoslovenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.
 
Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala!

  
Izjave predstavnika Mreže festivala Jadranske regije:
 
Jovan Marjanović, Sarajevo Film Festival:

“U vreme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih Kanskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu, uedinila nas je želja da publici omogućimo pristup tim filmovima i da donesemo najbolje od evropskog i svetskog filma. U srcu partnerstva naša četiri festivala jeste davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim evropskim i svetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uslovima, pa makar oni bili digitalni sada. Nadamo se da ćemo se što je pre moguće susresti s našom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, letnim bioskopima, a do tada – u vreme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, saradnje i bliskosti.”

 
Milena Debeljković, Festival autorskog filma:

Mreža festivala oko koje su se okupili, pored Beograda i Festivala autorskog filma, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival i Filmski festival Herceg Novi, dokaz je da i u ova teška vremena filmska industrija pronalazi način da se prilagodi i napreduje, pogotovo kada je ugrožena egzistencija filmskih festivala koji se oslanjaju na fizička izdanja i publiku koja je navikla da posećuje bioskope. Upravo događaj koji smo zajedničkim snagama organizovali ima za cilj da poveže ne samo festivale, nego i publiku, a najbitnije od svega, ovo je tek prvi korak koji je ova mreža festivala napravila.” 
 
Boris T. Matić, Zagreb Film Festival:
“U vreme kada su susreti publike i autora ograničeni, sretni smo što smo spajanjem s festivalima iz Mreže Jadranske regije donosimo publici neke od najzanimljivijih recentnih filmskih naslova iz celoga sveta, dva klasika kojima podsećamo na filmsko blago regije, kao i razgovore s autorima. Osim što je prva suradnja te vrste u regiji, Prolećno izdanje je uvod u naše celogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja će se tek održati u drugoj polovini godine.”


Marija Perović, Filmski festival Herceg Novi:

“Prvi zajednički regionalni filmski festival je prilika da se vide dobri i aktuelni filmovi, odabrani od strane više selektora, a ono što mene posebno raduje je prilika da se u novonastalom online festivalskom duhu pogledaju i istinski klasici autorskog filma jugoslovenske kinematografije.
April će obeležiti virtuelna poseta filmskim festivalima u regionu koji neguju film kao
umetnost, formiraju i održavaju publiku i filmsku kulturu, i pokreću pitanja i sumnje koje su
nam neophodne. Proljećno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape koji je u ime Filmskog festivala Herceg Novi kao neke od odabranih filmova izdvojio i naš selektor i reditelj Ivan Bakrač.”


Dobrodošli na Proljećtno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba!
 
Mrežu festivala Jadranske regije podržao je MEDIA Program Kreativne Evrope.
 
Cene:
Ulaznice / kodovi za gledanje filmova su u prodaji: cena pojedinačnog koda za gledanje filma je 8 KM.
Cena paketa za svih devet filmova u programu je 50 KM – pet igranih filmova: “Krvne veze”, “Mladi kitolovac”, “Novi poredak”, “Sluge režima”, “Smrt filma, a i mog oca”; dva dokumentarna: “Jedna od nas” i “Mala devojčica” i dva jugoslovenska klasika: “Pavle Pavlović” i “Miris poljskog cveća”.
 
Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

 
Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju Vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje Vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bićete u mogućnosti da vidite sadržaj koji Vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар