среда, 21. април 2021.

Beogradski mesec fotografije - Otvaranje izložbe fotografija „Don Kihot” Katarine Marčetić

Izložba fotografija „Don Kihot” autorke Katarine Marčetić biće otvorena 23. aprila u 19 časova u Radisson Collection Old Mill Hotelu, kao deo predstojećeg izdanja manifestacije Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) koja se održava od maja meseca na više lokacija u Beogradu. Izložba se organizuje povodom Međunarodnog dana knjige koji se obeležava 23. aprila još od 1995. godine u čast Migela de Servantesa. Don Kihot je najreprezentativnija knjiga Migela de Sarvantesa, jedna je od najvažnijih u svetskoj literaturi i najčitanija nakon Biblije. U seriji fotografija „Don Kihot” Katarina Marčetić dokumentarističkim postupkom beleži prostor iza scene Narodnog pozorišta u Beogradu tokom izvođenja istoimenog baleta. Delikatne i suptilne, ove fotografije svoju lepotu saobražavaju kroz višestrukost imanentnih kontrastnih odnosa, kako u formalnom, tako i u idejnom pogledu. Fotografije Katarine Marčetić raslojavaju pred našim očima veoma žive i gotovo fantazmatske predstave između istine i iluzije. Na njima je zabeležen dinamičan ambijent sa kvalitetima snolikosti, koji u isti mah zadržava stabilnost utemeljenu u stvarnosti posredstvom dokumentarne fotografije.
Katarina Marčetić je fotografkinja iz Beograda. Rođena je 1993. godine u Pančevu. Master studije fotografije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na polju grafičkog dizajna, a zainteresovana je i za video, psihologiju i film. Izlagala je samostalno i u okviru brojnih grupnih izložbi. Fokus njenog rada je na konceptualnoj fotografiji, portretima, dizajnu svetla i kombinovanju fotografije i drugih umetničkih medija.
Izložbu organizuje Бартcелона POP UP u saradnji sa Radisson Collection Old Mill Hotel i manifestacijom Beogradski mesec fotografije, uz podršku Ambasade Španije u Srbiji. Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, i kontaktima sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu i strani fotografi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар