среда, 14. април 2021.

POSLEDNJIH 5 GODINA – NOVI HIT MJUZIKL MADLENIANUMA

 

 


Čim su to epidemiološke mere dozvolile u Operi i teatru Madlenianum krenulo se sa radom na novom mjuziklu, savremenoj ljubavnoj priči Poslednjih pet godina njujorškog kompozitora Džejsona Roberta Brauna (Jason Robert Brown). Mjuzikl o ljubavnoj aferi i braku koji su trajali pet godina, u režiji Roberta Boškovića, pod dirigentskom palicom Vesne Šouc i u koreografiji Milice Cerović, svakodnevno vredno spremaju Branislava Podrumac, Žarko Stepanov, Mina Gligorić i Dimitrije Cincar Kostić. Deo autorske ekipe su i Vesna Režić scenograf, Snežana Pešić kostimograf, Srđan Jovanović dizajn svetla, Dušan Arsikin dizajn zvuka, dok 3D mapping, holograme i projekcije rade Matej Bodrušić i Aleksandar Rapajić. Priča prati Džejmija mladog, talentovanog, jevrejskog pisca koji se zaljubljuje u Keti, glumicu koja se muči da izgradi svoju karijeru. Njihova ljubavna priča, od upoznavanja, braka, razmirica i razlaza, tokom petogodišnjeg perioda, je napravljena kao muzička "dekonstrukcija" ljubavnog odnosa. Sve Ketine pesme počinju završetkom njihovog braka i vraćaju se u doba ljubavi, dok Džejmijeve pesme počinju kada su započeli vezu i idu ka kraju braka, a „sreću“ se u trenutku prosidbe. Mjuzikl se izvodi u aranžmanu sa Music Teatrom International (Europe) Limited: www.mtishows.eu. Premijera je planirana 15. maja, a prva repriza 16. maja na Velikoj sceni Madlenianuma. Karte su danas puštene u prodaju.

 


 

Kompozitor Džejson Robert Braun je godinama radio kao pijanista u noćnim klubovima i kabareima dok nije sreo Dejzi Princ (Daisy Prince), ćerku čuvenog brodvejskog producenta i reditelja Hala Princa (Harold Prince). Zajednički su napravili brojne mjuzikle, a njihov treći mjuzikl Poslednjih pet godina koji je premijerno izveden u Čikagu 2001. godine, seli se na Of Brodvej. Najveći uspeh je postigao Braunov mjuzikl Parada za koji je osvojio nagradu „Toni“ za najbolju partituru.

Radeći uporedo na muzičkim, režijskim i koreografskim probama naši telentovani umetnici su se predano posvetili pripremi ovog komada. Branislava Podrumac, sopran čarobnog glasa velike moći transformacije, koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim Čarobna frula, Suton i Pajaci, operetskim predstavama Vesela udovica i Bečka krv, i pre svega mjuziklima Rebeka, Jadnici, ali i u dramskim ulogama (Male tajne) već dugi niz godina peva na sceni Madlenianuma u nosećim i zapaženim ulogama. Vrstan koncertni izvođač u različitim žanrovima svoju superionost je pokazala i u poslednjoj našoj produkciji Svetlosti pozornice, premijerno izvedenoj 30. januara 2021. 

 


 

Žarko Stepanov, glumac, ali i kontrabasista, je rođeni Novosađanin. Odatle verovatno njegova smirenost u ophođenju i rafirman u radu sa kolegama. Stalni je član Pozorišta na Terazijama u kojima je odigrao glavne uloge u vodećim mjuziklima, a u Operi i teatru Madlenianum je od 2007. godine kada je zaigrao u mjuziklu Jadnici, da bi zatim dao veoma upečatljivu ulogu Bena u mjuziklu Rebeka, pa sve do poslednje operetske premijere Vesela udovica gde maestralno igra Barona od Zete, glavnog pokretača događaja. Uloga Džejmija je njegova prva glavna uloga u Madlenianumu.

Mina Gligorić, sopran je nova nada na našoj sceni koja se veoma brzo nametnula kao solistkinja na koju apsolutno možemo računati. Uz svoj prepoznatljivi glas, Mina je debitovala kao Pamina u operi Čarobna frula, sjajna je kao Valensijen u Veseloj udovici, Kozeta i Fantina u Jadnicima, ali i kao Hana Glavari u Veseloj udovici koju je pevala na početku ove sezone spašavajući rasprodatu predstavu. Naša publika je može gledati i u muzičkom igrokazu Svetlosti pozornice.

 


 

O mladom tenoru Dimitriju Cincar Kostiću tek će se čuti. Momak finih manira i višestrukih talenata (svira violinu, nosilac crnog pojasa u karateu, pravnik po struci) posle završenog solo pevanja u klasi profesora Nenada Nenića u MŠ “Kosta Manojlović” usavršava se kod Katarine Jovanović na FMU i nadamo se da će ove godine nastaviti školovanje na ovom fakultetu, kao vanredni talenat. Tokom pevačkog školovanja, takmičio se i osvajao mnogobrojne nagrade, od kojih su najznačajnije prva nagrada i zvanje laureata na Republičkom takmičenju 2017. godine i prva nagrada na Republičkom takmičenju 2019. godine. Od 2017. godine član je ansambla mjuzikla Jadnici u Operi i teatru Madlenianum, a od 2018. godine postaje član horskog ansambla Pozorišta na Terazijama. Njegov debi kao Grofa Danila u opereti Vesela udovica i danas se pamti. Opera i teatar Madlenianum s ponosom ističe da je ovaj mladi, talentovani čovek deo ansambl predstave Svetlosti pozornice, koja je 17. aprila na repertoaru naše kuće.

 

Fotografije Duško Filipović


 

Нема коментара:

Постави коментар