петак, 9. април 2021.

Cement Beograd u BDP-u


"Cement Beograd” Milana Ramšaka Markovića u režiji Sebastijana Horvata imaće svoju premijeru 10. aprila u BDP-u. U pitanju su tri različite  predstave po istom tekstu - "Cement" Hajnera Milera, koje će se premijerno izvesti u tri grada regiona: Ljubljani (SNG) , Zagrebu (ZKM) i Beogradu (BDP).

Milerov „Cement“ je tekst u previranju: počevši od samog revolucionarnog vremena koje tretira, preko borbe između emancipatornih težnji njegovih likova i njihove ukotvljenosti u tradicionalne porodične odnose iz kojih su izrasli, pa do ljubavnog odnosa glavnih likova, Daše i Gleba Čumalova, kroz koji se prelama uticaj društvenih okolnosti na najintimniju ravan.

Ova treća, beogradska predstava inspirisana dramom velikog istočno nemačkog dramskog pisca biće bazirana na originalnoj drami Horvatovog stalnog saradnika Milana Ramšaka Markovića u kojoj se mesto i vreme radnje premešta u Beograd, danas. Odnos traume i sećanja, političke demence u kojoj se polako gubimo kao i konflikt koji nam je upisan u telo su neki od motiva koje ćemo uvesti u ovaj beogradski, poslednji čin razgovora sa Hajnerom Milerom.


 U glavnoj ulozi pojaviće se slavna slovenačka glumica Milena Zupančič, kojoj će ovo biti povratak na beogradsku scenu nakon više decenija pauze. Milena Zupančič, (1946) rođena je u Jesenicama. Glumu je diplomirala na Akademiji za gledališče, film, radio in televiziju u Ljubljani. Bila je angažovana u vodećim slovenačkim pozorištima. Za ulogu u filmu “Idealist” (1976) nagrađena je Zlatnom arenom u Puli i Caricom Teodorom u Nišu. 

 


 

Popularnost je stekla u filmovima “Novinar” (F. Hadžić, 1979) i “Dečko koji obećava” (M. Radivojević, 1981). Dobitnica je najvećih priznanja za glumu i rekorderka po osvojenim Sterijinim nagradama. Bila je u braku sa jednim od najznačajnijih dramskih pisaca i pozorišnih reditelja SFRJ i Slovenije Dušanom Jovanovićem, koji je nedavno preminuo.

 „ Sa Horvatom sam radila predstavu “U Republici sreće”, bila je to lepa saradnja i zato sam prihvatila njegov poziv sada. Jedan je od boljih reditelja, zna šta želi da napravi sa predstavom, može se to nekom sviđati ili ne, ali on zna šta hoće i ume da sluša glumca i da ga usmerava, da mu daje prave savete. ”, kaže Milena Zupančič

 


Glumica Isidora Simijonović, pošto je ostavila svog temperametnog psića da uživa u sunčanim zracima, o "Cementu" je rekla:

  “Zanimljiv je rad na ovom projektu, pravi istraživački proces. Delo se bavi pitanjem trauma, slobode, sukoba, smešteno je u Beograd danas”.

Konstatuje da je tokom rada na ovom komadu smršala te će sa ponosom obući kupaći kostim ako ove godine uspe da ode na more.

 


 

U predstavi igraju:

 

Milena Zupančič, Miodrag Miki Krstović, Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Nedim Nezirović, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Bojana Stojković

 

 

Нема коментара:

Постави коментар