петак, 09. април 2021.

Program 2021: Dani Beograda


16. april, u 10h, Kalemegdan – Polaganje cveća na spomen-obeležju na Kalemegdanu

Za ovu priliku biće angažovan muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojske Republike Srbije koji će nositi zastave grada sa kojima će biti organizovana i počasna paljba na mestu polaganja cveća. Prilikom polaganja cveća biće organizovan dramski performans koji opisuje deo istorije i podseća prisutne na događaj koji se odigrao pre 150 godina.

16. april, u 12h, Skupština grada Beograda – Svečana sednica Skupštine

19. april, u 12h, Skupština grada Beograda – Svečana dodela nagrada Grada Beograda


Izložbe i promocije

Od 6. aprila na Trgu Republike – Obeležavanje 6. aprila 1941. godine, 80 godina od bombardovanja Beograda

Izložba povodom obeležavanja dana kada je 1941. godine bomardovan Beograd od strane nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu biće organizovana na Trgu Republike.

16. april, u 14h, Trg Republike – POZDRAV IZ BEOGRADA: Beograd na razglednicama

Razglednice već preko sto godina putuju svetom i na svoj način deo su istorije svedočeći o ljudima, događajima, predelima, ulicama. Hvatajući trenutak zamrznut u vremenu, razglednice koje će biti predstavljene dočaravaju Beograd kakav je nekad bio i koji se iz godine u godinu nepovratno menja.

17. april, od 12h, ispred Biblioteke grada Beograda – 011/MOMO KAPOR

U okviru manifestacije Dani Beograda 2021, Biblioteka grada Beograda u saradnji sa zadužbinom „Momčilo Momo Kapor” organizuje izložbu posvećenu srpskom piscu Momi Kaporu. Izložba će biti postavljena od 08. aprila do 30. aprila ispred Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56, gde će svi zainteresovani moći da je pogledaju.

18. april, od 12h, Beograd na vodi – Obeležavanje dana graditelja Novog Beograda i svih učesnika omladinskih radnih akcija

Izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama, u želji da se oda počast našim vrednim građanima Beograda.

20. april, od 11h, Skver između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana, Otkrivanje obeležja despotu Stefanu Lazareviću

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću biće postavljen na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana. Lokacija spomenika se planira u centralnom delu zelene površine skvera, a njegova orijentacija biće ka glavnoj saobraćajnici Bulevara despota Stefana, što će omogućiti da spomenik bude saglediv sa svih strana. Prilaz samom spomeniku sugrađanima će biti omogućen sa kružnog dela trotoara iz pravca Bulevara despota Stefana.

Šetnje kroz istoriju i spomenike Beograda

  • Terazije – novi zaštićeni prostor Beograda
  • Beogradske kafane
  • Graditeljka Jelisaveta Načić
  • RADIONICE ZA DECU – ”Upoznaj Beograd da bi ga više voleo”
  • Životopis Hrama Svetog Save
  • Veliki barutni magacin – Žrtvenik sa bedema Gornjeg grada
  • Spomenik Stefanu Nemanji
  • Zemunska tvrđava
  • Meštrović u javnom prostoru
  • Beogradska zadruga, novo čitanje (obilazak)

Datume, satnice i sve informacije o šetnjama potražite na sajtu Dani Beograda.

Tokom manifestacije Dani Beograda, brojne ustanove kulture će imati otvorena vrata, a biće podeljene i besplatne karte za beogradska pozorišta.

 

Нема коментара:

Постави коментар