среда, 21. април 2021.

GRČ I SEKCIJA RIJEČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA - SPOJ ŽESTOKOG ZVUKA I NEŽNIH INSTRUMENATA U RIJEČKOJ RIBARNICI

 

U riječkoj ribarnici, prostoru čija trajna audio-vizualna umetnička instalacija „Meštri“ autora Pavela Mrkusa, predstavlja deo nasjeđa projekta Evropske prestonice kulture u Rijeci, u subotu, 24. aprila 2021. u 22 časova održaće se koncertni spoj legendarnog riječkog rok benda Grč i sekcije Riječkog simfonijskog orkestra. Ovaj događaj će publika moći da uživo prati na programu Kanala Ri, u livestreamu na YouTube kanalu Kanala Ri te putem web stranica Rijeke 2020 www.rijeka2020.eu. 

Program se održava u sklopu završnice projekta Evropske prestonice kulture te povodom nadolazeće 40. godišnijice Grča.

S obzirom na sve važeće epidemiološke mere, koncert se održava bez publike i bez prisustva medija i može se pratiti isključivo u livestreamu i na programu Kanala Ri. Kasnije će snimak ovog live nastupa biti dostupna na YouTube kanalu Rijeke 2020.

 

Na koncertu će u suite formi biti izvedeno 8 pesama Grča, za čije je aranžmane i orkestraciju zaslužan dirigent koncerta Zoran Majstorović, a moći će se čuti neki od najpoznatijih hitova iz rane faze benda kao i novije pesme. „Sirovost“ izvođenja uživo i žestoka poruka koju Grč šalje svojom muzikom, glavni su adutii ovog događaja.

 

 

Poema „Jama“ prvi put u izvedbi gostujuće ženske izvođačice

Muzika Grča vrlo je specifična iz mnogo razloga. Vokal frontmena Zoffa nalazi se negde između pevanja  i govora, tekstovi su u većini slučajeva mračni i socijalno angažiovani što u kombinaciji stvara jedinstvenu ekspresiju. Čvrsti zvuk baziran je na dve distorzirane gitare, bas gitari i bubnju, koji svojom simbiozom stvaraju savršenu kulisu za Zoffov glas.

Bend postoji gotovo 40 godina (od 1982.) i promenio je mnogo postava, a jedina konstanta je upravo Zoff koji svojom upečatljivom scenskom pojavom retko koga u publici ostavlja ravnodušnim. Uz Zoffa, na koncertu koji se smešta u riječku ribarnicu sviraju Orijen Modrušan i Igor Stevanović na gitari, Borna Padovan na bas gitari i Borna Šućurović na bubnju, a momcima će se u gostujućoj ulozi pridružiti riječka umetnica, muzičarka i inženjerka zvuka Ana Jurčić i to u izvođenju  legendarne pesme „Jama“, obradi istoimene poeme Ivana Gorana Kovačića. Biće to prvi puta da Jamu izvodi ženska izvođačica.

 

Moćan, glasan i 'težak' zvuk omekšan klasičnim instrumentima

 

Sekciju Riječkog simfonijskog orkestra na subotnjem koncertu čini 8 violina, 2 viole, 2 violončela, kontrabas, fagot, flauta, klarinet, truba, trombon i saksofon, koje sviraju: Eduard Kraljić, Goran Cvijanović, Dajana Marcelja Pašalić, Aned Sngryan, Osman Eyublu, Marijan Orešković, Ivan Vagroš, Željko Pichler, Sebastian Mavrić, Ivica Lukanec, Alberto Surina, Renata Cepanec Marjanović, Flavia Madghiele, Giovanni Giovanese, Golnar Mohajeri, Marijana Žepina, Vlaho Prohaska, Bernard Balaž i Rajko Ergić.

Spojiti muziku benda kao što je Grč sa simfonijskom orkestrom zahtevan je zadatak. Moćan, glasan i 'težak' zvuk Grča muzičari klasičari upotpunjavaju nežnijim instrumentima na način da Grč zadrži svoju oštricu, ali dobije dodatnu, mekšu dimenziju. U procesu orkestriranja klasičari zadržavaju sve ono najbolje i najzanimljivije od izvođenja  Grča uživo te na to dodatno pridodaju zvuk sekcije simfonijskog orkestra, prvenstveno gudača i duvača.

 

 

Ribarnica kao pozornica

 

Ovo nije prvi puta da se neki program Evropske prestonice kulture održava upravo u prostoru riječke ribarnice.  U prethodnom razdoblju u sklopu programa Lungomare Art u ribarnici je održano predstavljanje zbornika kratkih priča Autorske bure, a postavljena je i spomenuta trajna audio-vizualna umetnička instalacija „Meštri“, autora Pavela Mrkusa, svakodnevno dostupna kupcima na ribarnici. Takođe, ribarnica je bila jedna od najatraktivnijih 'pozornica' tokom celodnevnog spektakla otvorenja Evropske pjestonice kulture, 1. februara 2020. godine. Projekt EPK u trajno nasleđe tako ostavlja ne samo audio-vizualnu instalaciju u ribarnici već i snažan signal da ovo mesto, uz svoju osnovnu namenu, može biti atraktivno za izvođenje raznih kulturno umetničkih programa ubuduće.

 

Нема коментара:

Постави коментар