петак, 09. април 2021.

Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću na Martovskom festivalu

                                    Branko Schmidt - foto Vladimira Špindler

Film poznatog hrvatskog reditelja i scenariste Branka Šmita „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ srpsku premijeru imaće na 67/68. Martovskom festivalu 21. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programske celine „Regionalna panorama“. 

 


 

Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet meseci.

 

Život glumca Ive Gregurevića neobično je filmski. Zato je njegov dugogodišnji prijatelj, saradnik, kum, Branko Šmit napravio vrlo ličan, biografski film.

Kroz svedočenja ljudi pokazao je nepoznatog Ivu. Ivu koji je mrzeo samoću, zvao ljude u različito doba dana i noći, dolazio u kuće nenajavljen, tražio društvo, neumorno okupljao ljude oko sebe. Onda život bude ironičan: Ivo je zaplesao svoj poslednji ples sam, u noći između 1. i 2. januara 2019. godine. Svetska premijera filma bila je u Orašju, rodnom mestu Ive Gregurevića, u kome je glumac osnovao Dane hrvatskog filma.


Branko Šmit (Schmidt) je rođen 1957. u Osijeku. Njegovo najnagrađivanije ostvarenje je drama o trgovini ljudima „Put lubenica“. Godine 2009. filmom „Metastaze“, koji je ovenčan „Zlatnom arenom“ za najbolji film u Puli, kao i nagradom za najbolji film na beogradskom FEST-u, počeo je trilogiju, u kojoj su usledili „Ljudožder vegetarijanac“ 2012. i „Agape“ 2017. U ovim filmovima, koji su kritika savremenog hrvatskog društva, secira goruće probleme kao što su nacionalizam, korupcija, kriminal, neprihvatanje različitosti. Dokumentarni film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ je njegova posveta velikanu hrvatskog i jugoslovenskog glumišta.


Martovski festival biće održan od 19. do 25. aprila, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala

 

Нема коментара:

Постави коментар