среда, 21. април 2021.

Strip autori Ilija Jakovljević i Kler Bro izabrani na drugom konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske





Ilija Jakovljević iz Srbije i Kler Brod iz Francuske biće novi rezidenti, u okviru drugog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. 

Ilija Jakovljević će tokom juna i jula 2021. biti rezident Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a njega je odabrala stručna komisija iz ovog grada. „Big Rock Energy” naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o „Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti”. Ilija Jakovljević (1995) se od 2016. bavi andergraund stripom, koje je prvobitno objavljivao na svojoj Fejsbuk stranici. U periodu 2016-2019. objavljuje fanzine „Vrag & Sin”, „Septička jama”, „Oktobarfest 1 i 2” i „Satanico”. Poslednjih godina njegovi radovi bili su izlagani na Festivalu Srpskog Podzemlja u Novom Sadu, 24h Crtanja Stripova u Beogradu i NOVA Festivalu u Pančevu. Od 2020. objavljuje fanzin „Slepac".

Povodom ovog izbora Ilija Jakovljević je rekao: 

 


"Velika mi je čast što sam izabran za rezidenta u Angulemu. Ovo je sjajna prilika da unapredim svoje veštine, upoznam druge autore i pritom napravim strip kojim ću, nadam se, biti bliže svom cilju, a to je popularizacija devete umetnosti među mladima u Srbiji."

Kler Bro (1981.) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2021, kada će biti i gošća sedmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njen projekat je fiktivna priča u boji, za sada okvirno naslovljena „La Chiâle“ (Cmizdrenje), ali koju bismo mogli lepše nazvati „Sva u suzama“ ili „Moderna plačljivica“. Priča prati pustolovine glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari, usled kojih ona tone u stanje paklene plačljivice. 

Scenario prikazuje fenomen dezintegracije i otkriva krajnju krhkost bića i sveta. Scenografija za sve te događaje su Pariz, jedna duga plaža u Aziji, kao i malo francusko selo naše junakinje, lišeno svakog života u Francuskoj pre 2020. godine. Knjiga će imati oko 250 strana u boji, a za sada je završeno oko 160.

Kler Bro je sa velikim zadovoljstvom komentarisala predstojeći rezidencijalni boravak u Pančevu: 

 

Deljenje i razmena radova preko granica i na drugim jezicima, uzajamno razumevanje i postizanje nečeg zajedničkog, ostaje jedno od najvećih egzistencijalnih radosti. Slušanje drugih jezika čini da vam mozak poraste u roku od svega 48 sati, proširite pogled, stimulišete sve moždane vijuge i sasvim sigurno zagrejete srce. Stoga, sa velikim zadovoljstvom, jedva čekam da dođem i diskutujem o svom radu sa srpskom strip scenom, da je otkrivam sa velikom znatiželjom i razgovaram o značaju izdavaštva, ali i poslu samih izdavača”.

Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Među 26 prijavljena autora i autorki u Srbiji, kao najboljih četvoro su izdvojeni projekti Ilije Jakovljevića, Bobana Savića Geta, Lee Embeli i Sofije Pašalić. Među najboljih troje kandidata iz Francuske, uz Kler Bro su se našli  Adrijan Demon i Benoa Gijom.

Da podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje. U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović, čiji je projekat „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj.


 

Нема коментара:

Постави коментар