понедељак, 19. април 2021.

68. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA PREKO 50 MINUTA


 
Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora  festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 19. do 25. aprila 2021. godine.  Biće prikazane kompletne  takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala. 

Predstavljamo program filmova iz selekcije 68. Martovskog festivala, koji se takmiče u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.


Bugarski san

2019. / 51′ 14”

Produkcijska kuća: Novi Film d.o.o.

Režija: Srđan Šarenac

Produkcija: Srđan Šarenac, Lejla Dedić, Sead Kreševljaković

Petra, poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, prima strašno malu naknadu za prevremenu penziju. Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj oko 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg. No, Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „senioraˮ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.Petra, poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, prima strašno malu naknadu za prevremenu penziju. Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj oko 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg. No, Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „senioraˮ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

 


 

MAG I JA


2020. / 57′ 40”

Produkcijska kuća: Za media d.o.o.

Režija: Milina Trišić, Dušan Vojvodić

Produkcija: Ana Vojvodić

Da li čuvena vlaška magija zaista može da utiče na sudbine ljudi? Tragajući za odgovorom na to pitanje, autori će krenuti putem koji će ih odvesti do neslućenih saznanja…

* Svetska premijera

 

 


Potreba za mržnjom 


2020. / 81′ 10”

Produkcijska kuća: Fabrika filma

Režija i produkcija: Filip Čolović

Intimna ispovest reditelja o gubitku brata, koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su, na razne načine i bez ikakvog razloga, stradali ljudi, reditelj istražuje korene bezrazložnog nasilja. Dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

 

 


Zaceli me 


2020. / 74′

Produkcijska kuća: Hold Me Right LLC

Režija i produkcija: Danijela Štajnfeld

Intimna mapa satkana od posledica traume seksualnog zlostavljanja iz perspektiva nekoliko žrtava i zločinaca. Film otkriva kompleksne reakcije na traumu, reakciju društva na žrtve i na silovatelje, te nudi putanju ka zaceljenju, uprkos stigmi vezanoj za najčešće prećutane zločine.

 

 


Zaklinjem se 


2020. / 86′

Produkcijska kuća: MONTAGE

Režija: Nikola Dragović

Produkcija: Predrag Bambić

Lična priča mladića Igora, poslatog na odsluženje vojnog roka u ratom zahvaćenom Varaždinu 1991. godine. Igor se vraća iz rata sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni.

* Regionalna premijera

 

 

Selekciona komisija takmičarskog programa 68. Martovskog festivala:

 

Nikola Majdak mlađi, direktor fotografije, Srbija

Milan Nikodijević, profesor produkcije, Srbija

Vladimir Šojat, autor, montažer, Srbija

Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja, Srbija/Nemačka

Umetnički direktor Martovskog festivala: Dejan Dabić




 

Нема коментара:

Постави коментар