понедељак, 19. април 2021.

АПРИЛ - МАЈ ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

 



22. 4 – 3. 6. 2021.

Услед тренутних епидемиолошких околности неће бити приређено званично отварање, већ ће изложбe бити отворенe за публику од четвртка у 12:00.


ГАЛЕРИЈА АРТГЕТ | 20. година, Трг републике 5/I
ЈЕЛЕНА МАТИЋ
представља
СОЊУ ЖУГИЋ и ЛУКУ КЛИКОВЦА
са изложбом
ПРЕЛАЗ | ПРОЛАЗ

Јелена Матић
, уметничка директорка Галерије Артгет у 2015, представља двоје уметника који имају веома особене приступе фотографији и свету који нас окружује.


Соња Жугић фотографише пејзаже у различитим крајевима света углавном без човековог присуства или је оно приказано у траговима. То се посебно види у циклусу пејзажа морске обале Вијетнама, у коме ауторка приказује воду и обалу која са сваким новим ударцем таласа све више нестаје. 


Лука Кликовац уз помоћ харвердски и софтверски модификоване индустријске лајнскен камере брише углавном урбане пејзаже и човеково окружење. На његовим фотографијама све оно што чини град нестаје, постаје нејасан простор, док су људи, углавном снимљени у покрету, постали разложени и развучени, готово карикатурални прикази који се крећу у једном смеру као на фабричкој траци и у неком монотоном простору без идентитета. 

Више о изложби и ауторима можете прочитати
овде.
 



ЛИКОВНА ГАЛЕРИЈА, Кнез Михаилова 6
16. Београдска интернационална недеља архитектуре / БИНА 2021
БЕОГРАДСKА ШKОЛА СТАНОВАЊА 1960–1980. KОМПЛЕKСНОСТ ИДЕЈА


Аутор: Тања Дамљановић Конли и коаутор: Драгана Мецанов, do.co.mo.mo Србија;

Београдска школа становања у свом успону од 1960–1980. досегла је висок ниво пројектовања стамбених суседства као мало која земља Европе и света. Њени протагонисти стицали су знања кроз размену искустава са најпрогресивнијим мислиоцима о стамбеној архитектури, од Велике Британије и Француске, до Скандинавских земаља. Релевантност њихових идеја најбоље се показује у чињеници да су са малим квадратурама станова достигли несразмерно високе стандарде становања. На изложби су представљени примери добре праксе који би могли послужити као подстрек за преиспитивање галопирајуће стамбене изградње са којом се Београд тренутно суочава. 

Кроз изложбу води ауторка Тања Дамљановић Конли у петак,  23. априла у 18 сати.
 
Више о изложби  прочитајте
овде.   
Више информација о програму БИНА можете пронаћи на
линку.


БЕОГРАДСКИ ИЗЛОГ, Кнез Михаилова 6
НАСЕЉЕ ЦЕРАК ВИНОГРАДИ - КУЛТУРНО ДОБРО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Аутор: Миленија Марушић; Дизајн: Миодраг Бата Кнежевић
Мала изложбена поставка предстаља визуелни подсетник на вредности и значај насеља Церак Виногради, као и на неопходност да се формална законска заштита  овог изузетног стамбеног комплекса почне спроводити и у реалности.


Више о изложби  прочитајте овде.


ГАЛЕРИЈА PODROOM, Трг републике 5/-1
ТРАГОВИ НЕСТАЈАЊА
ИГОР ГРУБИЋ (ХРВАТСКА)


Кустоскиња поставке: Зорана Ђаковић Миннити
Ауторка текста: Јасна Јакшић

Трагови нестајања представљају спој најновијих радова приказаних на последњем Бијеналу савремене уметности у Венецији са нешто ранијим, као што су филм Споменик, девет портрета значајних споменика из периода социјалистичког модернизма и видео рад Анђели гаравог лица (прекретница) који бележи протест рудара РБ Колубара 2000. године. Грубићева стратегија непрестано скреће пажњу на улогу коју уметност има у процесима документовања промена и места траума. Пратећи друштвене, политичке и генерацијске смене, радови позивају на промишљање будућих начина замишљања и настањивања нашег света.. 

Више о изложби прочитајте
овде.

Радно време галерија је сваког дана, осим недељом и током државних и верских празника, од 12:00 до 20:00.


Нема коментара:

Постави коментар